Senzacionalni Tijafo izbacio Nadala, dobija li tenis novog grend slem šampiona?

Amerikanac šokirao 22-strukog grend slem šampiona (6:4, 4:6, 6:4, 6:3). Od preostalih učesnika US opena, samo Marin Čilić može da pokvari "žurku" pretedenata na prvi najveći trofej

21274 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kakva senzacija na US openu, mnogi jesu sumnjali da Rafael Nadal može da ide do kraja, ali ko je vjerovao da će mu presuditi 26. igrač svijeta, 24-godišnji Frensis Tijafo!

U osmini finala posljednjeg grend slema u godini: Tijafo - Nadal 3:1 (6:4, 4:6, 6:4, 6:3) nakon tri i po sata žestoke borbe na najvećem teniskom stadionu na svijetu, "Artur Ešu".

Frensis Tijafo
foto: Reuters

Nadal neće osvojiti 23. grend slem, neće povećati rekord, iako je neigranjem Novaka Đokovića, koji nevakcinisan nije mogao da uđe u Sjedinjene Američke Države, te ispadanjem prvog favorita Danila Medvedeva (kasno sinoć eliminisan od Nika Kirjosa), dobio veliku priliku.

Ostao je na broju 22 i Đoković će možda imati priliku da ga "uhvati" u Melburnu početkom naredne godine.

Ovo je Rafin prvi poraz na grend slem turnirima ove sezone - osvojio je Australijan open i Rolan Garos, dok se sa Vimbldona povukao zbog povrede uoči polufinala.

Tijafo, bombarder iz Merilenda, do sada je samo povremeno pokazivao ogroman potencijal, već je jednom bio u četvrtfinalu grend slema (Australijan open 2019), dok na US openu, u svom domu, nikada nije dogurao tako daleko.

Jasno je da Nadal nije bio ni na optimalnom, ni na očekivanom nivou (o tome možda govori i neuobičajenih devet dvostrukih servis grešaka), ali trebalo je mnogo hrabrosti, samopouzdanja, teniskog kvaliteta ali i mentalne snage da bi se Rafa u ovakvoj sezoni pobijedio na grend slem turniru.

Frensis Tijafo
foto: Reuters

Tenis će, sve su prilike, dobiti novog grend slem šampiona.

"Žurku" debitanata koji pretenduju na prvi najveći trofej može da pokvari samo Marin Čilić, jedini preostali teniser koji je već osvajao grend slem turnir, i to baš US open prije osam godina. Hrvat je, međutim, već večeras, u osmini finala, autsajder protiv Španca Karlosa Alkarasa.

Ko god od preostalih devet igrača na turniru - Kirjos, Rud, Beretini, Hačanov, Siner, Ivaška, Alkaras, Rubljov ili Tijafo osvoji pehar, po prvi put će osvojiti grend slem turnir.

Posljedni "prvi" grend slem prvak bio je Rus Danil Medvedev, koji je prije tačno 12 mjeseci slavio u Njujorku.

Tijafoa čeka okršaj protiv Rubljova u četvrtfinalu - ko god slavi, napraviće uspjeh karijere, prvo grend slem polufinale.

Velika borba viđena je na ispunjenom stadionu - dva sata pod otvorenim nebom Njujorka, sat i po pod zatvorenim krovom "Artur Eša".

Tijafou je jedan brejk bio dovoljan da osvoji prvi set, Nadal je na isti način odgovorio u drugom.

Ponovo je Amerikanac jednom oduzeo servis rivalu za vođstvo od 2:1, da bi najveća borba viđena u 4. setu.

Nadal je prvi došao do brejka, poveo 3:1, Tijafo odmah uzvratio, a zatim spasio dvije brejk lopte za 3:3.

Nastavio je domaći teniser da lomi četvorostukog šampiona US opena, napravio je još jedan brejk za 4:3, pa još jedan za 6:3 - u velikom stilu, sa pet uzastopnih gemova, ostvario je pobjedu karijere. Briznuo je u plač i zaslužio ovacije na otvorenoj sceni.

Rafa je samo mahnuo publici, dobio aplauz kakav sljeduje velikog šampiona i tiho odšetao u njujoršku noć.

Rafael Nadal
foto: Reuters

Bonus video: