Dupla kruna u najtežoj sezoni

Vaterpolisti Jadrana potvrdili primat na domaćoj sceni, trener Petar Radanović ističe da nije očekivao da njegov tim tako lako, u tri pobjede, okonča finalnu seriju plej-ofa protiv Primorca

10796 pregleda 6 komentar(a)
Jadran je u četvrtak proslavio 12. titulu prvaka Crne Gore, devetu zaredom, Foto: Vuk Ilić
Jadran je u četvrtak proslavio 12. titulu prvaka Crne Gore, devetu zaredom, Foto: Vuk Ilić

Jadran je dominantno okončao još jednu sezonu na domaćoj vaterpolo sceni, krunisao je duplom krunom i ponovo zadao ozbiljan zadatak rivalima. Prije svih Primorcu, koji je prošle sezone trofejom u Kupu nakratko najavio bolje dane, ali se ove vratio dva koraka unazad i čak bez osvojenog boda ispao iz regionalne Premijer lige.

Novljani su, s druge strane, pored dva pehara, bez većih problema opstali u regionalnoj eliti, ali je rana eliminacija iz evrokupova učinila da tim sa Škvera odigra mnogo manji broj utakmica nego što je navikao...

- Ovo je bez dileme bila najteža sezona od kada sam na klupi - kaže za “Vijesti” trener Jadrana Petar Radanović.

- Imali smo mnogo problema na startu, ušli u sezonu bez povrijeđenih Jovana Vujovića i Uroša Vučurovića, mada smo i odigrali dobro taj kvalifikacioni turnir za Ligu šampiona u Barseloni. Imali smo šansu da prođemo, ali su nas neki izostanci i iskustvo na kraju koštali - istakao je Radanović.

Prvi dio sezone je tako na neki način bio put u nepoznato za Jadran.

- Nije mi kao treneru bilo svejedno, ali smo vjerovali u rad i davali smo sve. Definitivno mogu da kažem da je prelomna tačka sezone bio osvojeni pehar u Kupu krajem prošle godine. On nam je dao krila, poslije tog finala i pobjede nad Primorcem je bilo mnogo lakše za nas u svakom smislu. Ekipa je tako u 2023. ušla sa manjim pritiskom i mnogo većim motivom, te jasnom ambicijom da bude najbolja i na kraju sezone - jasan je Radanović.

U finalnoj seriji plej-ofa je Jadran slavio u tri pobjede. Dva puta je na Škveru bio ubjedljiv, u Kotoru je bilo mnogo teže...

- Nisam očekivao da ćemo u tri meča doći do titule. Pogotovo to nije bilo realno na početku sezone u koju je Primorac ušao sa ambicijama i dobrim sastavom, kao ravnopravan konkurent u borbi za trofeje. Mijenjalo se to, naravno, tokom sezone, očigledno je i ispadanje iz regionalne Premijer lige uticalo na Kotorane u finišu. Iskoristili smo to i zaslužili da slavimo - poručio je Radanović.

Dva imena u sastavu novog-starog šampiona Radanović podvlači kao ključna u ovoj sezoni.

- Moram da istaknem golmana Darka Đurovića koji drugu sezonu pokazuje da je sve bolji, te Vasilija Radovića. Konačno je u ulozi u kojoj treba da bude, postao je lider Jadrana i očekujem da u naredne dvije ili tri godine to bude i u reprezentaciji. Bilo je tu i mladih koji su iskoristili šansu - Lazar Vukićević, Strahinja Gojković, Danilo Stupar... Bilo je i nekih igrača koji su objektivno morali bolje i na tome moramo da radimo u narednom periodu.

Jadran naredne sezone izlazi u Evropu, još se ne zna da li će dobiti pozivnicu za grupnu fazu Lige šampiona.

- Spekuliše se o tome, ali još ništa nije izvjesno. Za Ligu šampiona nam treba i iskusnijih igrača, kako bi ovi mlađi imali prave vođe u bazenu, ali tek smo završili ovu sezonu i biće vremena da se o tome priča - rekao je trener Jadrana.

Jadran niže trofeje, ali situacija u crnogorskom klupskom vaterpolu nije dobra.

- To je problem koji postoji godinama. Činjenica je da je Jadran bio osmi ove sezone u regionalnoj ligi, a da će naredne tri naša kluba igrati u drugom rangu regionalnog takmičenja. Dakle, daleko smo od timova koji pretenduju na vrh. Situacija nije dobra, ali moramo da radimo sa time što imamo - zaključio je Radanović.

Bonus video: