Ajkule i mundijali: Sedam nastupa, samo jednom borba za medalje

Crna Gora u ponedjeljak počinje osmo učešće na svjetskim prvenstvima, do sada se pamti samo srebro iz Barselone

13004 pregleda 11 komentar(a)
Crna Gora je sa Rankom Perovićem 2013. u Barseloni stigla do jedine medalje sa SP, Foto: Shutterstock
Crna Gora je sa Rankom Perovićem 2013. u Barseloni stigla do jedine medalje sa SP, Foto: Shutterstock

Pet medalja s tri najveća takmičenja, mnogo velikih utakmica i nezaboravnih trenutaka iza su vaterpolo reprezentacije Crne Gore. Ali, kada su u pitanju svjetska prvenstva, uglavnom je sve to vezano samo za jedan turnir.

“Ajkule” će u ponedjeljak u Fukuoki početi osmi nastup na mundijalima, takmičenju koje je uvijek bilo najkomplikovanije za našu reprezentaciju. To najbolje potvrđuje činjenica da su momci u kapicama s crnogorskim grbom samo jednom prošli četvrtfinale i tada stigli do jedine medalje sa svjetskih šampionata - srebrne u Barseloni prije tačno 10 godina.

Rimski šok i Porobićev oproštaj u Šangaju

Dok je Crnu Goru kao nikada tresla vatepolo groznica poslije osvojenog Evropskog prvenstva 2008. i Svjetske lige u Podgorici 2009, u vrelom Rimu je uslijedio hladan tuš.

Samo godinu nakon zlatne Malage, dok su navijači putovali ka Vječnom gradu i završnici turnira, tadašnju selekciju Petra Porobića sa Svjetskog prvenstva šokantno je već u osmini finala ispratila Njemačka. Na kraju je evropski prvak morao da se zadovolji 9. mjestom na planeti.

Dvije godine kasnije, u dalekom Šangaju, četvrtfinale je bilo krajnji domet “ajkula” - snove o medalji tada je srušila Hrvatska (9:6), a bio je to i Porobićev oproštaj od klupe Crne Gore sa osvojenim 7. mjestom.

Moć na Monžuiku

Nasljednjik Petra Porobića bio je Ranko Perović, čovjek koji je sa Primorcem pokorio Evropu i sa Crnom Gorom 2012. odmah igrao finale Evropskog prvenstva u Ajndhovenu i stigao do polufinala Olimpijskih igara u Londonu, a godinu kasnije na brdu Monžuik u Barseloni ispisao i najljepšu stranicu našeg vaterpola na svjetskim prvenstvima.

Iako su “ajkule” krenule porazom od Grčke (selekcije koja je još bila daleko od vrha), već u nokaut fazi Aleksandar Ivović (najbolji strijelac turnira) i drugovi počeli su da razbijaju velike rivale - Srbiju u četvrtfinalu (9:8) i Italiju u polufinalu (10:8).

Protivnik u finalu bila je Mađarska, u tom trenutku činilo se lakši rival od prethodna dva, ali kao da Nikola Janović i saigrači nisu imali snage za završni udarac, pa je srebro stiglo u Crnu Goru.

Potresi i Kazanju i Budimpešti i realnost nakon toga

Na naredna dva šampionata, u Kazanju (2015) i Budimpešti (2017), Crna Gora je završila na petoj poziciji, ponovo daleko od medalja, a sa ta dva prvenstva, više od nastupa “ajkula”, pamte se potresi unutar reprezentacije.

Ivović je nakon eliminacije od Hrvatske (10:4) u Rusiji rekao da je reprezentacija izgubila kult, a Perović već nakon tog meča znao da će nakon razigravanja od 5. do 8. mjesta napustiti reprezentaciju.

Vladimir Gojković će četvrti put predvoditi 'ajkule' na SP
Vladimir Gojković će četvrti put predvoditi "ajkule" na SP foto: Waterpolo.hu

Umjesto njega stigao je Vladimir Gojković - na EP u Beogradu 2016. osvojio je srebro i nakon toga krenuo u smjenu generacija. Naredne godine na SP u Budimpešti “dželat” u četvrtfinalu bila je Grčka (12:7), a turnir je obilježio i sukob selektora i Darka Brguljana, nakon čega vaterpolista iz Kotora više nije pozivan među “ajkule”.

Posljednja dva šampionata u Kvangdžuu (10. mjesto) i ponovo Budimpešti (osmo) na neki način su potvrdili novu stvarnost crnogorske reprezentacije, a ona je da su medalje trenutno daleko.

Slijedi nova prilika u Fukuoki, a sve preko famoznog četvrtfinala bio bi neočekivan i ogroman uspjeh.

Crna Gora na svjetskim prvenstvima

  • Rim 2009 - 9. mjesto
  • Šangaj 2011 - 7. mjesto
  • Barselona 2013 - srebrna medalja
  • Kazanj 2015 - 5. mjesto
  • Budimpešta 2017 - 5. mjesto
  • Kvangdžu 2019 - 10. mjesto
  • Budimpešta 2022 - 8. mjesto

Bonus video: