Mostarski Aluminij ide u u privatizaciju

Novalić je naveo i da Elektroprivreda BiH ima problema s disciplinovanjem, ili radom u rudnicima, pa je već u minusu 80 miliona konvertibilnih marak
3 komentar(a)
Aluminij Mostar, Foto: Aluminij.ba
Aluminij Mostar, Foto: Aluminij.ba
Ažurirano: 13.06.2015. 12:24h

Mostarski Aluminij najvjerovatnije će biti privatizovan, nakon mišljenja Svjetske banke (SB), saopštio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), Fadil Novalić.

"Razmišljamo šta ćemo s nekim gubitašima, kao što je Aluminij, pa smo pozvali SB i najvjerovatnije će ići u privatizaciju nakon mišljenja te institucije”, rekao je Novalić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Novalić je naveo i da Elektroprivreda BiH ima problema s disciplinovanjem, ili radom u rudnicima, pa je već u minusu 80 miliona konvertibilnih maraka (KM).

On je dodao da je očigledno da problem postoji i da će se morati raditi na drugačiji način, prenosi Biznis.ba.

“Očigledno je da ćemo morati na jedan drugačiji način raditi, a ne zatvaranjem u jednu stranku. Moraćemo čak te probleme iznositi van Vlade, tražiti međunarodne stručnjake i za Elektroprivredu i za Aluminij i za ove posrnule kompanije”, poručio je Novalić.

Govoreći o uredbi o vlasništvima u javnim preduzećima, zbog koje je i pukla federalna koalicija, Novalić je naveo da mu je teško povjerovati u toliku borbu za preduzeća.

“To je skoro pa nevjerovatno. Od 53 preduzeća koja su predmet tog posmatranja, vjerujte, 32 su u takvim problemima da ih niko na svijetu ne bi poželio. I mi sad gledamo kako da ih zapakujemo u neku direkciju, kao preduzeća s poteškoćama, da raspišemo međunarodni tender, da dođe neko po švedskom ili njemačkom modelu da to restrukturira i vozi dalje”, zaključio je Novalić.

Bonus video: