Živi zid: Najbitnije su ekonomske teze Sinčića

51 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vilibor Sinčić (Novina)
Ivan Vilibor Sinčić (Novina)
Ažurirano: 18.12.2014. 18:39h

Udruženje Živi zid koje stoji iza kandidata za predsjednika Hrvatske Ivana Vilibora Sinčića odgovorila je kolumnisti Indexa Goranu Vojkoviću, koji je analizirao program Sinčića.

Vojković je u analizi zaključio kako "Ivan Vilibor Sinčić prodaje maglu".

Iz Živog zida poručuju da Vojković nema pokrića za teze koje iznosi.

"Prema njemu, Sinčić zastupa krive stavove, ispravni su oni Josipovića, Kolinde i Kujundžića", navode iz Živog zida, iako je Vojković i za ostale kandidate rekao da su prodavci magle.

"Glavni i osnovni problem koji Vojković ima sa Sinčićem nije pitanje lustracije komunista i zaprašivanja vodenom parom, već Sinčićevi stavovi o ekonomskim pitanjima. Udbaši i chemtrailsi koje spominje tek su dimna zavjesa čiji je stvarni cilj stvaranje averzije prema Sinčiću i a priori odbacivanje ekonomskih teza koje on iznosi, a koje su za društvo od presudne važnosti", navodi Živi zid.

Oni tvrde da validnost ekonomski teha Sinčića pokazuje podrška profesora Slavka Kulića njegovoj kandidaturi.

"U prilog Sinčićevim tezama idu i misli dva ugledna naučnika. Prvi je prof.dr.sc. Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji drži katedru monetarne politike, a koji je javno HNB nazvao “velikom mjenjačnicom”, te upozorio na sudbinu kvazi naučnika poput Vojkovića riječima: “Bježaće kao miševi, jer ne razumiju što dolazi, što nas čeka”. Drugi je akademik s Ekonomskog instituta Zvonimir Baletić koji je u članku: “Hrvatska od 1993. propada zbog fiksnog tečaja kune“, jasno da ne može biti jasnije objasnio posljedice vezivanja kune za euro, odnosno “jake kune” koju Vojković zagovara. Taj crni scenario kojeg Vojković ne vidi, a koji se svakog dana približava sve većem broju naših građana nedavno je zadesio i ironije li, njegovu imenjakinju i prezimenjakinju – Gordanu Vojković. U kolikom je sukobu sa stvarnošću sam Vojković najbolje svjedoči njegova kontradiktorna teza da bi slabljenje kune istovremeno naštetilo i domaćoj proizvodnji i uvozu. Kao da ne vidi ili ne želi vidjeti da su siromaštvo, beznađe, opšta besparica i prezaduženost upravo rezultat monetarne politike koju on zagovara", navodi se u odgovoru.

Navodi se i da je “najbizarniji” argument kojeg iznosi u cijelom članku onaj protiv “teorije o nekreditnom novcu”, koju poput pera oduva zato jer “nije svjetski prihvaćena”, pritom ne navodeći niti jedan argument protiv nje.

"U svojoj ludosti Vojković ide dalje i tvrdi da je “primarna emisija kada centralna banka štampa novac bez pokrića” spominjući to kao relikt iz doba Jugoslavije iako sve centralne banke na svijetu (i dan danas) štampaju novac bez ikakvog pokrića budući je zlatni standard ukinut još 1971. Da bi razjasnio za koga radi, tj. kome služi Vojković osjeća potrebu osuditi i “deprivatizaciju novca”, odnosno dio u našem programu gdje tražimo da se privatnim bankama oduzme monopol nad stvaranjem novca, često imaginarnog – putem sekundarne emisije. U stvaranju novca iz vazduha od strane privatnih banaka, Vojković dakako ne vidi problem, ali se zato panično boji izlaska iz NATO pakta jer bi onda imali “bitno veće troškove obrane”, iako ne precizira od koga bi se branili. Vjerovatno se boji dolaska Šešelja na vlast i ponovnog pokušaja uspostave linije Virovitica-Karlovac-Karlobag. Kakav košmar vlada u Vojkovićevoj glavi najbolje svjedoči i njegova teza da “neutralnost košta”, vjerojatno polazeći od pretpostavke da učestvovanje u NATO-ovim vojnim misijama ne košta ništa, tj. da Hrvatski vojnici besplatno putuju po svijetu ili im to plaća neko drugi. Zanimljivo je napomenuti i da se osim izlaska iz NATO pakta Vojković panično boji i izlaska iz EU jer onda naši (strani) trgovački lanci ne bi bili zasuti jeftinom robom iz uvoza. O pogubnosti politike koju EU nameće našoj zemlji Vojković ne govori – deložacije, blokade, poskupljenje režija, uvođenje novih poreza, privatizacija javnih dobara, rezanje plata, raspad proizvodnje i tomu slične stvari njega naprosto ne zanimaju, čime se potvrđuje sljedeća činjenica: Postoji jedan, samo jedan vječiti rat, a to je bogatih protiv siromašnih, sirotinjom se manipuliše potežući nacionalno pitanje, identitet, moral, religiju … u međuvremenu, novac ostaje uvijek i samo uvijek kod istih ljudi, koji nama upravljaju kao stadom ovaca, uz prut koji drži tijelo izvršne vlasti, , koji su najgluplji slojevi ljudi iz redova siromašnih, dovoljno glupi da uništavaju sebi slične, a samim tim i sami sebe", zaključuje Živi zid.

Bonus video: