Dogovor lidera u Prištini: Nema razmjene teritorija

Sastanak zvaničnika održan je jutros u Skupštini Kosova
6 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.08.2018. 10:53h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da su se na sastanku kod predsjednika Kosova Hašima Tačija dogovorili da u finalnom dijelu procesa normalizacije odnosa sa Srbijom ne može biti riječi o razmjeni teritorija, javili su danas prištinski mediji.

Agenciji Beta je nezvanično potvrđeno da su na sastanku kod predsjednika bili i predsjednik Skupštine Kosova i zamjenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

Očekuje se da se danas povodom ovog sastanka oglasi i Tači.

Tači nema podršku ni dvije stranke vladajuće koalicije za promjenu, odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija zahtijeva održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsjedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podjeli ili o korekciji granica.

Protiv podjele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska incijativa zamjenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su dio vladajuće koalicije.

Haradinaj je juče izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o međusobnom priznanju i da granica i teritorija nisu teme o kojima se može razgovarati i da niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutuje.

Poslanik Skupštine Kosova i generalni sekretar Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi se oštro suprostavio ideji o podjeli ili korekciji granica i pri tome istakao da je zadnji trenutak da političke snage i institucije Kosova izadju sa jedinstvenim stavom o pokušajima da se na stolu razgovora u Briselu stavi i pitanje teritorijalnog integriteta Kosova, kao i da Hašim Tači ne predstavlja nikoga sem samog sebe.

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupile potpise i predale zahtjev za održavanje vanredne sjednice 4. septembra, tri dana prije susreta predsjednika Kosova i Srbije u Briselu.

Bonus video: