Vukovar: Ponovo razbijena dvojezična tabla

Posljednji popis stanovništva pokazao je da u Vukovaru živi trećina Srba, pa po zakonu imaju pravo na dvojezične natpise
90 pregleda 4 komentar(a)
Dvojezična tabla, Vukovar, Foto: BETAPHOTO/HINA
Dvojezična tabla, Vukovar, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 11.05.2014. 14:02h

U Vukovaru je nepoznati počinilac ponovo razbio dvojezičnu latinično-ćiriličnu tablu na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, saopštila je danas policija.

Dvojezične table na zgradama državnih ustavnova i institucija već su 30-tak puta skidane ili oštećene otkada su postavljene u septembru prošle godine.

Posljednji popis stanovništva pokazao je da u Vukovaru živi trećina Srba, pa po zakonu imaju pravo na dvojezične natpise.

Tome se protivi dio braniteljskih udruženja okupljenih u štabu za odbranu hrvatskog Vukovara.

Krajem prošle godine predstavnici štaba predali su Saboru oko 650.000 potpisa podrške za raspisivanje referenduma protiv ćirilice.

U zahtjevu traže raspisivanje referenduma o promjeni Ustavnog zakona o manjinskim pravima kojim bi se se umjesto trećine, dvojezičnost uvodila u lokalnim zajednicama u kojima manjina čini 50 odsto stanovništva.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je više puta da će se njegova vlada svim pravnim sredstvima suprotstaviti održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum, bez obzira na broj prikupljenih potpisa, neće proći dok je on predsjednik vlade.

Nedavno je ocijenio da je inicijativa štaba sramota.

Bonus video: