Splitski profesor istorije: Hrvatska treba da se izvini za zločine u "Oluji"

Tokom te akcije, spaljeno je preko 20.000 kuća i ubijeno nekoliko stotina civila, rekao je Markovina
100 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 17:45h

Doktro Dragan Markovina, profesor istorije s Filozofskog fakulteta u Splitu i bivši kandidat Neovisne gradske liste “Drugo lice Splita”, koji je široj regionalnoj javnosti postao poznat nakon što je u aprilu ove godine organizovao peticiju protiv postavljanja spomenika Franji Tuđmanu u Splitu, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) komentarišući današnje obilježavanje 18. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu da se Hrvatska mora izviniti za zločine koji su se dogodili tokom te operacije u avgustu 1995. godine.

Profesor Markovina smatra da je tragedija hrvatske strane u tome da niko od hrvatskih zvaničnika, od premijera do predsjednika države, još nije održao jedan pošten govor u Kninu ili negdje drugo u kojem će ''reći vrlo jasne stvari''.

''Hrvatska je imala puno pravo da oslobodi svoju državnu teritoriju. Naravno, da se to moralo napraviti, da je, na kraju krajeva, logično da Hrvatska slavi oslobađanje svoje teritorije kao konačnu ratnu pobjedu. Tragedija je da se, što prešutno, a što s jasnim signalima da se to napravi, prešutkuje da je spaljeno preko 20.000 kuća i da ubijeno nekoliko stotina civila. To je vrlo dokumentirano, neke od žrtava još nijesu pronađene. To se ne može tumačiti kao izolovani incident već kao jasna poruka jednom narodu da se više ne vrati, što mislim da nije u redu i da to treba jedan put jasno reći i izviniti se za to što se dogodilo'', kazao je Markovina.

Sa današnje proslave u Kninu (Foto: grid3.rs)

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branilaca i 18. godišnjicu vojno-policijske akcije ''Oluja''.

Centralna svečanost održana je u Kninu. Zastavu na tvrđavi podignuli su branioci, i to, baš kao i 1995. godine, tačno u 9.43 sati. Tvrđavu je zatim preletio MIG Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ispaljeno je 18 plotuna. Prema spomeniku ''Oluji'' krenuo je svečani mimohod Oružanih snaga, policije i braniteljskih udruženja.

Svečanost je ove godine protekla u znaku oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su pozdravljeni ovacijama.

Galerija

Bonus video: