Hrvatski pijačni prodavci protestovali protiv fiskalnih kasa

Pijačni prodavci traže paušalno oporezivanje po veličini tezge i tromjesečni moratorijum na fiskalizaciju
76 pregleda 2 komentar(a)
Protest pijačnih trgovaca u Zagrebu, Foto: Index.hr
Protest pijačnih trgovaca u Zagrebu, Foto: Index.hr
Ažurirano: 08.07.2013. 14:58h

Više stotina pijačnih trgovaca protestovalo je ispred sjedišta Vlade Hrvatske na Markovom trgu u Zagrebu zbog uvođenja fiskalnih kasa na pijacama.

Fiskalne kase uvedene su zbog borbe protiv sive ekonomije.

Ministar finansija Slavko Linić poručio je da neće odustati od fiskalizacije zbog čega su predstavnici štrajkača najavili tužbu pred evropskim sudovima, ali i pozvali sve na koje se nova obaveza odnosi da se fiskalizuju u roku od mjesec dana, koliko im je Linić dao.

"Najavljujemo tužbu pred evropskim sudovima, jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i njegove primjene za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi i prigodne prodaje napravljen propust", rekao je novinarima predjsednik Udruženja hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Ministar finansija Slavko Linić, koji nije primio predstavnike štrajkača, izjavio je novinarima da Vlada ne odustaje od fiskalizacije koja je počela da se primjenjuje od datuma ulaska Hrvatske u EU, 1. jula. Poručio im je da neće biti izuzetaka niti potrebe za tromjesečnim moratorijumom kako su predložili predstavnici pijaca, zakupaca i prodavača.

Linić je istakao da je bilo dovoljno vremena da se svi pripreme za fiskalizaciju budući da je zakon donesen krajem prošle godine.

"Ako se napravi izuzetak na pijacama, onda fiskalizacija ne treba ići ni prema ugostiteljima, ljekarima ili advokatima", dodao je Linić i podsjetio na obećanje da prvih mjesec dana na pijacama neće biti kontrole da bi se trgovci i pijace tehnički pripremili.

Uz pijačne trgovce iz Zagreba, na današnji protest došli su prodavci i iz drugih hrvatskih gradova, a prema procjenama organizatora bilo ih je oko 1.500, dok je policija navela da ih se okupilo oko 600.

Protest protiv fiskalizacije održan je i u Splitu. Pijačni prodavci traže paušalno oporezivanje po veličini tezge i tromjesečni moratorijum na fiskalizaciju. Zbog protesta je na glavnoj zagrebačkoj pijaci Dolcu, u centru grada, bila otvorena petina štandova.

U štrajk nijesu uključeni oni koji prodaju robu sa svojih porodičnih poljoprivrednih domaćinstava, jer se na njih ne odnosi fiskalizacija.

Bonus video: