Raskol u Vladi FBiH, moguć raspad vladajuće koalicije

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA), smijenili su sinoć na sjednici uprave i nadzorne odbore šest javnih preduzeća
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 15:54h

Zbog ovakve smjene uprava u šest javnih preduzeća osam ministara iz redova SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak" je napustilo rad Vlade što će, najvjerovatnije, dovesti do raspada vladajuće koalicije.

Zahvaljujući natpolovičnoj većini devet od sedamnaest članova, Vlada je nastavila da radi nakon pauze koja je nastala zbog toga što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio ministra Desnicu Radivojevića, koji tvrdi da nije podnio ostavku i da nije bilo razloga za razrješenje. Radivojević je juče potvrdio da je prešao iz SDA u SDP BiH, koji je raskinuo koaliciju s tom strankom i sada nastoji da je izbaci iz vlasti.

Vlada u krnjem sastavu naložila je razrješenje rukovodilaca u javnim poduzećima elektroprivredi, telekomu i poštama, sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio je učešće SDA i predsjednika FBiH, Živka Budimira, u pokušaju smjene zamjenika premijera FBiH Desnice Radivojevića kao "političko nasilje i rušenje ustavnog poretka Federacije".

"Potpuno sam uvjeren da će sve ovo ubrzati odlazak gospode iz SDA i Živka Budimira s vlasti, kad već to nisu uradili svojevoljno i kad nisu vidjeli da više ne predstavljaju parlamentarnu većinu", rekao je Lagumdžija.

SDP BiH raskinuo je koalicijski sporazum sa SDA i pokrenuo mehanizme za isključenje te stranke iz vlasti na državnom, entitetskom i županijskom nivou nakon što su članovi SDA glasali protiv budžeta državnih institucija BiH za 2012.

Galerija

Bonus video: