Kusturica: Orden SPC potvrda da sam radio na zaštiti srpskog identiteta

Orden Svetog Save prvog reda režiseru uručen za "za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu"
50 pregleda 37 komentar(a)
Emir Kusturica, Foto: Vijesti online
Emir Kusturica, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.05.2012. 13:18h

Režiseru Emiru Kusturici uručen je Orden Svetog Save prvog reda Sinoda Srpske pravoslavne crkve "za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu".

Orden mu je uručio patrijarh srpski Irinej u Mrkonjićima kod Trebinja, a za to priznanje, kako prenose bosanski mediji, ga je predložio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorija.

Kusturica je nakon dodjele priznanja kazao da je ono "potvrda da je svoj život provodio radeći na zaštiti srpskog identiteta i na očuvanju srpske tradicije i kulture, te da ga orden obavezuje da ostane na tom putu".

"Bilo koji čovjek koji se veže za Svetog Savu dolazi do aposlutne čistote duha i onoga što jedino može da spasi ovaj svijet. Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uzvišenjem i osjećanjem", rekao je Kusturica.

On je dodao da se ovo priznanje "ne može porediti ni s jednim dosadašnjim te da ima još veći značaj jer mu je dodijeljeno na svetom mjestu, mjestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu".

Bonus video: