Kardinal iza brave čeka pravosnažnost

Đurović je kum Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam kojem se u Beogradu, gdje je u pritvoru, sudi za isti zločin
624 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Đurović kardinal, Foto: Jutarnji.hr
Slobodan Đurović kardinal, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 28.04.2012. 16:12h

Vanraspravno vijeće hrvatskog Vrhovnog suda je za devet mjeseci produžilo pritvor Baraninu Slobodanu Đuroviću, zvanom Kardinal i Robertu Mataniću, optuženim za ubistvo vlasnika zagrebačkog "Nacionala" Iva Pukanića.

Đurović je kum Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam kojem se u Beogradu, gdje je u pritvoru, sudi za isti zločin.

Pukanić je ubijen krajem oktobra 2008. godine, a nedjelju dana kasnije u pritvoru se našao hrvatski dio Jocićeve grupe koju su činili Luka i Robert Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Njima se sudilo u Zagrebu gdje im je izrečena kazna od ukupno 150 godina zatvora. Vrhovni sud tu je kaznu smanjio za dvije godine.

Robert Matanić nepravosnažno je osuđen na 33 godine zatvora, a Željko Milovanović, koji je optužen da je aktivirao eksploziv koji je raznio Pukanića, u odsustvu je osuđen na 40 godina zatvora. Milovanović je u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudi za isti zločin.

Gudurić je dobio 30-godišnju kaznu, jer je u slučaju da eksploziv otkaže trebalo snajperom da ubije Pukanića. Đurović je osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona eura.

Gudurić je dobio 30-godišnju kaznu, jer je u slučaju da eksploziv otkaže trebalo snajperom da ubije Pukanića.

Đurovićevi advokati podnijeli su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj tvrde da je Đurović nezakonito i bez valjane sudske odluke u pritvoru već šest mjeseci, odnosno od 29. oktobra 2011. kada su, po njihovom mišljenju, istekle maksimalne tri godine koliko se po zakonu može držati u pritvoru.

Takvom stavu odbrane usprotivilo se državno tužilaštvo koje je sma tralo da su Matanić i Đurović zakonito iza rešetaka te da im pritvor automatski traje tri i po godine. Vanraspravno vijeće takođe je bilo mišljenja da se pritvor automatski produžuje za šest mjeseci. Budući da taj rok isiče u nedjelju, 29.aprila vijeće je juče, posljednjeg radnog dana donijelo novo rješenje o produženju pritvora za još devet mjeseci.

Bonus video: