Budući premijer Hrvatske: Vlada do Nove godine

Budući premijer ocijenio je da nema potrebe za povećanjem broja resora u vladi, ali je najavio ukidanje funkcija državnih sekretara uvedene 2004. u mandatu HDZ
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Index.hr
Zoran Milanović, Foto: Index.hr
Ažurirano: 06.12.2011. 09:12h

Kandidat Kukuriku koalicije za premijera Hrvatske, lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, izjavio je sinoć da formiranje nove vlade očekuje prije Nove godine, jer za sada nema prigovora na izborne rezultate.

„Moguće je i volio bih da Hrvatska dobije novu vladu prije Nove godine“, rekao je Milanović u razgovoru za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

On nije želio da govori o imenima budućih ministara, ali je najavio da će u novoj vladi sjedjeti poznata lica. Milanović je dodao da će imena članova buduće vlade, koju će formirati sa Hrvatskom narodnom strankom (HNS), Istarskim demokratskim saborom (IDS) i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU), biti poznata „vrlo brzo“.

Budući premijer ocijenio je da nema potrebe za povećanjem broja resora u vladi, ali je najavio ukidanje funkcija državnih sekretara uvedene 2004. u mandatu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ubjedljivo na izborima

Kukuriku koalicija je ostvarila ubjedljivu pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima i imaće 80 mandata u novom Saboru, saopštila je juče Državna izborna komisija na osnovu obrađenih svih biračkih mjesta.

Uz ovih 80 mandata, koalicija je osvojila i mandat u 12. izbornoj jedinici za manjine gdje je njihov kandidat izabran za poslanika slovačke i češke nacionalne manjine.

Za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 poslanika.

Za tako ubjedljivu pobjedu na izborima, složni su analitičari, zaslužni su prije svega izuzetno loša ekonomska situacija koju ostvalja HDZ, kao i brojne korupcijske afere koje se vezuju za tu stranku. HDZ je sa koalicionim partnerima na nedjeljnim izborima osvojio 47 mandata.

Prema pisanju „Večernjeg lista“, vlada Zorana Milanovića neće imati tradicionalnih 100 dana mira da se konsoliduje i počne da donosi odluke, već će morati da ih donosi doslovno odmah čim bude konstituisan parlament i potvrđena vlada.

Ko je Zoran Milanović

Milanović slovi za veoma inteligentnog, ambicioznog i odmjerenog političara koji zapravo i nije dugo u politici. U SDP je ušao tek 1999, a na čelnu poziciju u stranci došao je 2007. nakon smrti dotadašnjeg predsjednika i svog mentora, Ivice Račana.

Upravo se na Račanov nagovor poslije izbornog poraza SDP-a 2003. Milanović angažovao u radu stranke, ali do 2006. nije obavljao neke značajnije funkcije. Tada je imenovan za medijskog koordinatora stranke, a nakon što se Račan zbog bolesti u aprilu 2007. povukao s čelne pozicije, a nedugo zatim i umro, Milanović je u trci za stranačkog predsjednika porazio iskusnije stranačke funkcionere. Starija garda u stranci navodno mu nikad nije bila sklona, a zamjerali su mu, osim kratkog staža u SDP, i navodnu bliskost HDZ-u 1990-ih.

Milanović je završio Pravni fakultet u Zagrebu i od 1993. radio je u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova, a zatim je od 1996. bio savjetnik u hrvatskoj misiji pri NATO-u i EU u Briselu. Dok je bio u misiji, Milanović je u Briselu završio i postdiplomske studije evropskog i komparativnog prava.

Iako je SDP izgubio izbore 2007, što je dio javnosti pripisao neiskustvu novog šefa, Milanović se zadržao na poziciji i u međuvremenu znatno ojačao, posebno nakon pobjede SDP-ovog kandidata Iva Josipovića na predsjedničkim izborima.

Milanović je ovog puta bio odmjereniji, a njegovi nastupi, kako su ocijenili politički analitičari, bili su politički zreliji. Milanović je tokom kampanje bio veoma suzdržan i kada je riječ o davanju intervjua medijima, posebno stranim.

Bonus video: