Bez dogovora predsjednika opština sa sjevera Kosova i Euleksa

De Marnjak je insistirao da se sloboda kretanja uspostavi kako za Kfor tako i za Euleks, jer je to dio Kforovog mandata i preduslov za, kako je rekao, vladavinu prava
0 komentar(a)
Kosovo sastanak, Foto: Tanjug.rs
Kosovo sastanak, Foto: Tanjug.rs
Ažurirano: 22.10.2011. 18:40h

Sastanak predsjednika opština sa sjevera Kosova i komandanta Kfora i šefa Euleksa završen je bez dogovora.

RTS prenosi da Euleks insistira na bezuslovnoj slobodi kretanja, a predstavnici Srba zatražili su od komandanta Kfora da obustavi akcije uklanjanja barikada.

Predsjednici opština su prenijeli svoje stavove, tražeći od Euleksa da ne prevozi kosovske carinike i policajce na administrativne prelaze.

Oni su, takođe, od komandanta Kfora Erharda Drevsa, zatražili da obustavi akcije uklanjanja barikada i da ne primjenjuje silu. Drevs je odgovorio da za to ne može da da garancije.

Predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da će razgovori biti nastavljeni i dodao da problem koji postoji, čelnici opština ne mogu da riješe sami.

"Ovo je problem koji ne mogu riješiti četiri predsjednika opština, nego se mora riješiti na višem nivou", rekao je Milović i najavio da će se predsjednici četiri opštine obratiti predsjediku Srbije Borisu Tadiću.

RTS navodi da se Euleks, poslije sastanka, oglasio saopštenjem u kojem se navodi da sloboda kretanja treba hitno da bude uspostavljena.

"Ovo je bio dobar i konstruktivan sastanak, uz razmjenu stavova. Euleks će nastaviti da sarađuje sa Kforom kako bi obezbijedio da se osnovni principi slobode kretanja primijene bez daljeg odlaganja", rekao je šef Euleksa Gzavije De Marnjak.

De Marnjak je insistirao da se sloboda kretanja uspostavi kako za Kfor tako i za Euleks, jer je to dio Kforovog mandata i preduslov za, kako je rekao, vladavinu prava.

Na sastanaku, su učestvovali čelnici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica.

Inače, Srbi sa sjevera Kosova i Metohije i dalje su na barikadama koje je Kfor pokušao da ukloni kod Dudinog Krša nedaleko od Rudara i u Jagnjenici i Zupču.

Bonus video: