Jeremić: Srbija ne mijenja politiku

"Moguće je da su neki do sada mislili da smo ozbiljni samo kada je riječ o Evropi, pa su se iznenadili", rekao je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić za Večernje novosti
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 08:52h

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da nema zaokreta u vođenju spoljne politike i ocijenio da je "sada postalo još očiglednije da Srbija vodi politiku kontinuiteta, bez obzira na otežavajuće okolnosti".

"Očuvanje teritorijalne cjelovitosti i evropski proces ostaju temelj naše spoljne politike. Moguće je da su neki do sada mislili da smo ozbiljni samo kada je riječ o Evropi, pa su se iznenadili", rekao je Jeremić za Večernje novosti.

Komentarišući prošlu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je bio podnijet izvještaj o stanju na Kosovu, Jeremić je rekao da je bilo izuzetno važno da se pred međunarodnu javnost iznese puna istina o nasilju koje se u julu dogodilo na Kosovu.

To što nije bilo usvojeno predsjedničko saopštenje koje je predložila Rusija on ne smatra iznenađenjem, konstatujući da kao što Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti ne prihvataju da se legitimiše separatizam, tako i Priština ima saveznike sa pravom veta.

"Ali, veoma je problematično to što su svojim uobičajenim ponašanjem ovoga puta praktično stali u odbranu jednostrane upotrebe sile. Mislim da su time poslali prilično opasnu poruku", ocijenio je Jeremić.

Govoreći o izgledima za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju u decembru, on je rekao da Srbija mora nastaviti sa reformama u sklopu evropskog procesa jer je dostizanje evropskih standarda u suštinskom interesu građana.

Bonus video: