Privođenja nakon međuetničke tuče na skopskoj tvrđavi

Sukob je počeo kada je na skopsku tvrđavu stigla grupa mladih Makedonaca koji su postavili zastavu sa zvijezdom Vergine, koja je u ranim devedestetim bila zastava Makedonije.
86 pregleda 0 komentar(a)
skoplje, Foto: Novinite
skoplje, Foto: Novinite
Ažurirano: 14.02.2011. 08:01h

Najmanje sedam građana i dva policajaca povrijeđeni su u međuetničkoj tuči na skopskoj tvrđavi Kale gdje su se sukobili navijači klubova Vardar, zvani "komite", i kluba Sloga, zvani "ssverceri".

Povrede su nastale od kamenica i drugih predmeta korišćenih tokom tuče, dok je jedno lice ubodeno nožem, pa je zadržano u bolnici, saopšteno je iz skopske gradske bolnice.

Sukob je počeo kada je na skopsku tvrđavu stigla grupa mladih Makedonaca koji su postavili zastavu sa zvijezdom Vergine, koja je u ranim devedestetim bila zastava Makedonije, ali je promijenjena zbog protivljenja Grčke.

Zastava je stavljena na objekat koji je u izgradnji, i koji će, prema navodima iz makedonskog ministarstva kulture, biti muzej u obliku crkve.

Ovakav oblik muzeja izazvao je revolt Albanaca, i oni su prije dva dana, uz podršku rukovodstva Demokratske unije za integraciju (DUI), članice vladajuće koalicije, srušili ono što je sagrađeno.

Grupu koja je rušila budući muzej predvodio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Naziv Bući, a tu su bili i drugi članovi rukovodstva DUI.

Nakon ovog incidenta, pripadnici nevladinih organizacija, makedonskih i albanskih, najavili su preko Fejsbuka (Facebook) protest.

Dvije grupe su stigle skoro u isto vrijeme, a policija je zakasnila sa intervencijom, pa je došlo do sukoba u kome je bilo povrijeđenih.

Grupu Albanaca predvodio je Artan Grubi, predsjednik nevladine organizacije "Probudi se", inače zaposlen u ambasadi Holandije u Skoplju.

Grubi je rekao da Albanci ne žele incident, ali da je sukob nastao zato što su "Albanci bili provocirani".

Sličnu izjavu je dao i Strašo Angelovski, koji je predvodio pripadnike nevladine organizacije "TMRO WEB", i dodao da "uništenje crkve-muzeja predstavlja pokušaj uništavanja izgradnje makedonske države".

Naziv Bući i poslanik DUI Safet Neziri prisustvovali su drugoj tuči, ovog puta u pokušaju da smire tenzije.

Makedonski premijer Nikola Gruevski pozvao je sve političke stranke da ne koriste ovakve situacije za partijsko-političke ciljeve.

"Nećemo dozvoliti da se na ovaj način neko poigrava sa osjećanjima građana i to koristi u neke privatne svrhe", izjavio je Gruevski nakon incienta.

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije ocijenio je da premijer nema snage da se nosi sa međuetničkim odnosima i zatražio je ostavku ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i njenog zamjenika Bućija.

Policija je privela nekoliko lica koja su učestvovala u tuči.

Bonus video: