Lavrov upozorio Vučića pred put u SAD

Šef diplomatije naglasio da Rusija želi da se pita povodom rješenja spora između Srbije i Kosova

19839 pregleda 63 reakcija 28 komentar(a)
Lavrov u prvoj posjeti inostranstvu nakon pauze zbog pandemije, Foto: Betaphoto
Lavrov u prvoj posjeti inostranstvu nakon pauze zbog pandemije, Foto: Betaphoto

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je juče u Beogradu da će bilo kakvo rješenje koje postignu Srbija i Kosova morati da dobije odobrenje Kremlja. Pregovori između Beograda i Prištine su dobili zamah nakon što je izaslanik predsjednika SAD Donalda Trampa pozvao u Bijelu kuću predstavnike dviju strana.

Lavrov, u prvoj posjeti inostranstvu nakon pauze izazvane pandemijom koronavirusa, rekao je da Evropska unija ima mandat da pregovara u sporu između Kosova i Srbije, ukazujući na to da Moskva ne podržava sastanak koji je Vašington zakazao za 27. jun.

On je naveo da Rusija polazi od toga da EU, koja ima mandat Generalne skupštine UN da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, „ne smije da se izoluje od svojih obaveza i da mora da ih ispunjava pošteno“ i da se bori za realizaciju do sada dogovorenih rješenja.

„Mislim na dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština, čija se primjena sada, nažalost, sabotira od albanske strane“, dodao je.

Ruski diplomata je istakao da će Kremlj podržati samo ona rješenja koja su prihvatljiva Beogradu i koja odobri Savjet bezbjednosti UN, gdje Rusija ima pravo veta.

Trampov izaslanik Ričard Grenel je 15. juna objavio da su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno zaustaviti kampanje za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama, radi sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog kosovskog kolege Hašima Tačija u Vašingtonu.

Lavrov je rekao da rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244. iz 1999. godine potvrđuje teritorijalni integritet Srbije, da je ta odredba ubačena na predlog Rusije, i dodao da rješenje kosovskog pitanja treba da bude u skladu s međunarodnim pravom.

„Radi se o obezbjeđenju međunarodnog mira i bezbjednosti u najvažnijem regionu Evrope. Ne smije da se forsira realizacija i da se (rješavanje) uklapa u vještačke rokove. Mi ćemo se složiti samo s onom odlukom koja će odgovarati Srbima koji brane svoje prava i zakone“, kazao je Lavrov.

Vjeruje se da SAD požuruju postizanje sporazuma, što bi bilo predstavljeno kao Trampov trijumf pred izbore u novembru. Uspjeh američke inicijative, u kojoj je EU marginalizovana, bio bi udarac za višegodišnje napore Brisela u cilju pronalaženja rješenja.

Vučić je nakon sastanka sa Lavrovim rekao da nikakvo rješenje povodom budućeg odnosa Srbije sa Kosovom neće biti moguće bez saglasnosti Moskve.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da nije moguće da Beograd prihvati nezavisnost Kosova ili ulazak u UN, a da zauzvrat ne dobije ništa ili samo obećanje da će Srbija jednom postati članica EU.

„Ako mislite da je moguće da priznamo Kosovo ili da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa nego obećanje da ćemo biti članovi EU, naš odgovor će biti - ne“, rekao je Vučić.

Ruski šef diplomatije je došao u posjetu tri dana prije izbora u Srbiji i ona se uveliko smatra znakom podrške Vučiću na izborima u nedjelju.

Vučić je rekao da je od ruskog šefa diplomatije „dobio određene ocjene koje su ga kao predsjednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rješavanja kosovske krize“.

„Pred nama je težak period, u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje mi nismo dobili ni zvanično ni nezvanično, ali na osnovu ocjena ruskih prijatelja, čini se da moramo biti obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala“, rekao je Vučić, očigledno misleći na sastanak u Vašingtonu.

„Čekaju nas najteža vremena u posljednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja“, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je „važno da razumijemo svoju poziciju i da budemo dovoljno snažni da odbacimo ultimatume“.

Vučić je rekao da je nakon sastanka sa Lavrovim dodatno zabrinut povodom ideja za rješavanja kosovske krize

Lavrov je rekao da je s Vučićem razmotrio i situaciju na Balkanu i naveo da će se Moskva „svakako suprotstaviti pokušajima da se ponovo piše istorija Drugog svjetskog rata ili događaja prije 25 godina“.

„Branićemo pristupe koji neće biti na štetu Srbije, koja igra važnu ulogu u obezbjeđenju mira i stabilnosti u regionu“, naveo je Lavrov. Vučić je najavio da za nekoliko dana putuje u Moskvu, gdje će se sastati sa predsjednikom Vladimirom Putinom, a odmah poslije izbora srpska delegacija otputovaće na razgovore u Vašington.

Bonus video: