Stoltenberg: Sastanak u Bijeloj kući prvi pravi korak ka mogućem dogovoru Beograd-Priština

"Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rješenja"

13358 pregleda 5 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: AP
Jens Stoltenberg, Foto: AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocijenio je da je predstojeći sastanak predsjednika Kosova i Srbije Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Bijeloj kući "prvi pravi korak ka mogućem dogovoru".

“Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rješenja", naveo je Stoltenberg u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

On je podsjetio na dugogodišnje angažovanje NATO na širem prostoru Zapadnog Balkana, počevši od "zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dvije decenije", istakavši i da je Srbija takođe partner NATO.

Odsustvo EU na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uvjeren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da "niko nema pravo da diktira rješenje" i da "jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele".

"Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rješenja", kazao je Stoltenberg za VOA.

Bonus video: