Napisana optužnica protiv Tačija i Veseljija, poslata na Kosovo na ispitivanje

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava

17496 pregleda 333 reakcija 23 komentar(a)
Tači, Foto: Beta/AP
Tači, Foto: Beta/AP

Specijalno tužilaštvo u Hagu je vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu u deset tačaka, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava, prenosi N1.

"Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže sve sadržane optužbe", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu, kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Kako se navodi u saopštenju, tužilac je smatrao neophodnim da o optužbama izda saopštenje, usljed kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća.

"Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova", navodi se u saopštenju.

Bonus video: