Zdravstveni sistem u Novom Pazaru na ivici pucanja: Respiratori ne rade, preko 500 zaraženih?

"Medicinsko osoblje je ogorčeno na rukovodice koji cio problem pokušavaju da "zabiju pod tepih", na način što prikrivaju realno stanje i u javnosti iznose netačne podatke”, navodi Sandzakpress.net, a prenosi Nova.rs.

34883 pregleda 414 reakcija 30 komentar(a)
Novi Pazar (Ilustracija), Foto: BETAPHOTO
Novi Pazar (Ilustracija), Foto: BETAPHOTO

Zdravstveni sistem u Novom Pazaru u Srbiji na ivici je pucanja - respiratori ne rade, a više od stotinu pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, piše Sandzakpress.net, a prenosi Nova.rs.

U ovom gradu, koji je proglasio vanrednu situaciju, Vojska postavlja šatore pred bolnicom, društvenim mrežama kruže informacije o novim žrtvama, koje niko zvanično ne potvrđuje, priča se o pretrpanosti bolničkih soba.

Ukupan broj inficiranih koronavirusom u Novom Pazaru premašio je 500.

Redakcija Sandzakpress.net poziva se na zaposlene medicinare iz Novog Pazara, koji su im se obratili sa sa ciljem da javnost u Sandžaku upoznaju sa stvarnim stanjem.

Kako se navodi, tek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju.

"Ovaj proces mogao bi da potraje više od sedmicu dana. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora", navodi Sandzakpress.net.

Kada je riječ o broju pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno ih je više od stotinu smještenih u pet odjeljenja Opšte bolnice i to: 51 pacijent na grudnom odjeljenju, 11 pacijenata na palijativnom, 30 pacijenata na infektivnom, 22 pacijenata na ušnom, šest pacijenata na očnom odjeljenju.

"Medicinsko osoblje je ogorčeno na rukovodice koji cio problem pokušavaju da "zabiju pod tepih", na način što prikrivaju realno stanje i u javnosti iznose netačne podatke”, navodi taj portal, a prenosi Nova.rs.

Upozoravaju da epidemiloška kriza nije dostigla vrhunac, te da će u danima koji slijede situacija biti još teža i sa više žrtava.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara objavio je juče da je naredbu o nabavci limenih sanduka i vreća za posmrtne ostatke donio po redovnoj proceduri u slučaju bilo kakve epidemije.

"Gradski štab za vanredne situacije ovu nabavku je izvršio u cilju predostrožnosti i imajući u vidu povećan broj zaraženih, kako bi se zaštitilo stanovništvo, a u skladu sa zakonom koji obavezuje da potencijalni preminuli ni na koji način nisu izvor zaraze", navodi se u saopštenju Štaba. Odluka je usvojena prekjuče, ali je saopštenje sa pojašnjenjem objavljeno juče, kako se navodi, "budući da je veliki broj građana ovim povodom izrazio uznemirenost".

Bonus video: