Tači: Podnosim ostavku ako se potvrdi optužnica

"Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mjesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, naveo je Tači u opširnom obraćanju

11018 pregleda 217 reakcija 20 komentar(a)
Tači, Foto: Screenshot/Facebook
Tači, Foto: Screenshot/Facebook

Ukoliko optužbe iz optužnice budu potvrđene, istog časa ću podnijeti ostavku kao vaš predsjednik i suočiti se s njima, izjavio je predsjednik Kosova Hašim Tači u ponedeljak, 29. juna u Prištini.

Tači se obratio javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podnio optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“Kosovo je nova država, ali njeni lideri se moraju ponašati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, sa svom snagom koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mjesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, naveo je Tači u opširnom obraćanju.

Dodao je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, da je Kosovo “dom svih njegovih građana, evropsko i multietničko društvo”.

“Još jednom kažem 'ne' osveti i 'da' međuetničkoj toleraniciji”, rekao je Tači, naglašavajući da samo izgradnjom građanske demokratije Kosovo gradi evroatlantsku budućost.

"Političke greške u miru sam možda pravio, ali ratne zločine nikada. Čak i kad bih se vratio u mračna vremena Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti", kazao je Tači.

Pored Tačija, optužnicom je obuhvaćen i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, kao “i ostali” čija imena tužilaštvo nije objavilo.

Predsjednik Kosova se u ponedjeljak sastao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je u posjeti Kosovu zbog novonastale situacije.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. U saopštenju se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava “čiji je identitet poznat, a među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”.

Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje povjerljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest mjeseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Nakon ovog saopštenja objavljenog 24. juna, predsjednik Kosova Hašim Tači je prekinuo putovanje prema Vašingtonu gde je 27. juna u Bijeloj kući trebao da se održi sastanak kosovskih i srpskih predstavnika uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsjednika Ričarda Grenela. Sastanak je otkazan i Grenel je najavio da će datum novog sastanka odrediti uskoro.

Bonus video: