Samoopredjeljenje: Tači prekršio Ustav

Samoopredjeljenje navodi da je Hašim Tači odlazio kući kod poslanika Šalje, u poslijeponoćnim satima

5314 pregleda 1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: AP
Hašim Tači, Foto: AP

Poslanička grupa pokreta Samoopredjeljenje je danas Ustavnom sudu Kosova podnijela zahtjev za ocjenu, kako smatraju, protivustavnih djelovanja predsjednika Kosova, Hašima Tačija.

Oni smatraju da je Tači "podsticao i ubjeđivao poslanika Hadži Šalju da promijeni stav i glasa za izbor vlade Avdulaha Hotija.

U saopštenju Samoopredjeljenja se navodi da je predsjednik Kosova, van ovlašćenja i teškog nepoštovanja ustavnih i demokratskih principa podjele vlasti, pogazio Ustav Kosova.

"On je na direktan način uticao da poslanik Šalja promijeni stav i glasa na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova dana 3. juna", piše u saopštenju.

Samoopredjeljenje navodi da je Hašim Tači odlazio kući kod poslanika Šalje, u poslijeponoćnim satima.

"Punu sliku neustavnih postupaka zaokružuje slučaj intervencije i uticaja nad poslanikom Hadži Šaljom, odlaskom njegovoj kući poslije ponoći. Tu činjenicu je objelodanio sam poslanik, što je potvrđeno od Tačija i Ramuša Haradinaja. Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava predsjedniku aktivnu političku ulogu, jer to što je uradio Tači nije samo aktivno političko angažovanje već i teško uplitanje na naš ustavni poredak", navodi se u saopštenju.

Bonus video: