Kosovo uvodi ograničenje kretanja u opštinama sa najvećim brojem zaraženih

"Što se tiče institucija, radićemo samo sa potrebnim osobljem. U zdravstvenim službama nepotrebne usluge biće smanjene", rekao je premijer Hoti

3220 pregleda 0 komentar(a)
Priština (ilustracija), Foto: Shutterstock
Priština (ilustracija), Foto: Shutterstock

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će Vlada Kosova danas uvesti ograničenje kretanja u određenim vremenskim periodima u opštinama sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Kosova na sjednici zakazanoj za 18 sati donijeti odluku o ograničenju kretanja u Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu od 21 do pet časova.

Najavio je da će u zavisnosti od situacije, Vlada Kosova odlučiti o proširenju liste gradova u kojima će kretanje biti ograničeno.

"Što se tiče institucija, radićemo samo sa potrebnim osobljem. U zdravstvenim službama nepotrebne usluge biće smanjene", rekao je Hoti.

Dodao je da će za nedjelju dana biti povećani kapaciteti za testiranje na koronavirus u privatnim klinikama.

"Pripremljen je akcioni plan koji će večeras odobriti vlada, a koji jasno precizira koje će akcije preduzeti zdravstvene ustanove. Prvo ćemo se pobrinuti za stvaranje dodatnih kapaciteta sa krevetima i opremom, kao i promenom zakonskog osnova da se privatne klinike pretvore u bolnice", kazao je kosovski premijer.

Hoti je rekao da će biti zaposleno dodatno zdravstveno osoblje koje će biti priključeno bolnicama, da će biti povećan kapacitet za testiranje do 500 uzoraka dnevno i stvoreni kapaciteti za testiranje u regionalnim centrima.

Najavio je da će u roku od nedelju dana privatne klinike dobiti licence za vršenje viroloških testova, kao i kupovinu više od 100.000 testova i 500.000 sezonskih vakcina i dodatne opreme za testiranje na koronavirus.

U Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosova danas su preminule četiri osobe od posljedica infekcije koronavirusom, javili su prištinski mediji.

Tijela preminulih su iz klinike prenijeta u Institut sudske medicine u Prištini.

Sa današnjih četvoro, broj žrtava korona virusa na Kosovu povećan je na 70.

Nacionalni institut javnog zdravstva je objavio da je u subotu testirano 346 osoba, da je 178 slučajeva bilo pozitivno na prisustvo virusa, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 3.356, dok je 1.416 slučajeva zaraze aktivno.

Najviše novih slučajeva infekcije u prethodne tri nedjelje zabilježeno je u Prištini, a samo juče je potvrđen 81 novoinficirani.

Bonus video: