Jeličiću tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji, Borović: Pao prvi politički moćnik u Srbiji

Reagujući na presudu, Marija Lukić je rekla da je zadovoljna što je Jeličić osuđen za teže krivično djelo

12308 pregleda 5 komentar(a)
Jeličić, Foto: Screenshot/Youtube
Jeličić, Foto: Screenshot/Youtube

Osnovni sud u Kruševcu osudio je danas bivšeg predsjednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutku na tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić.

Suđenje koje je počelo krajem 2018. godine, odlagano je iz različitih razloga u više navrata.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Aleksandar Kocić, oslobodilo je Jeličića po drugoj tački optužnice, za krivično djelo polno uznemiravanje.

Reagujući na presudu, Marija Lukić je rekla da je zadovoljna što je Jeličić osuđen za teže krivično djelo.

"Čitav proces je trajao više od dvije godine i konačno je danas završeno suđenje. Zadovoljna sam bez obzira što je oslobođen za drugo krivično djelo. Nismo tražili dodatno vještačenje da ne bi prolongirali postupak. Drago mi je da je proglašen krivim, kazala je Marija Lukić.

Advokat Marije Lukić Borivoje Borović ocijenio je da je tom presudom suda u Kruševcu "pao prvi politički moćnik u Srbiji".

"Osuđen je na bezuslovnu kaznu zatvora od tri mjeseca za krivično djelo nedozvoljene polne radnje. Ovo je dobar pomak za pravosuđe Srbije a odluku je donio jedan od boljih osnovnih sudova", naveo je Borović.

Borović je dodao da je Marija Lukić "prva žena u Srbiji koja je uspjela da spakuje u zatvor jednog moćnika koji se pozivao na najviše organe vlasti misleći da će ga oni zaštititi pred sudom".

"Što se tiče drugog krivičnog djela, koje se ticalo poruka, pošto policajci i vještaci nisu uzeli telefon Marije Lukić u kome se nalaze poruke, taj dio nije ni vještačen a mi nismo htjeli da odugovlačimo suđenje", rekao je advokat.

Borović je ocijenio da je "nesporno dokazano da je Jeličić vršio pritisak na sud, na policiju, da se izrugivao pravosuđu, da je slao batinaše na Mariju Lukić".

"Čak je jedan njegov čovjek pokušao da je pregazi na pješačkom prelazu. I danas je pokazao svoju bahatost i nije pokazao kajanje", dodao je Borović.

Podršku Mariji Lukić i danas su pružili predstavnici Udruženje žena "Peščanik" i Alternativni centar za djevojke iz Kruševca kao i članovi inicijative "Ne davimo Beograd".

Završna riječ tužioca a potom i advokata odbrane trajala je skoro dva sata.

Tužilac je za oba krivična djela, za koja se teretio Jeličić, tražio jedinstvenu kaznu zatvora od sedam mjeseci.

Jeličić je zgradu suda napustio nakon završne riječi svojih advokata i nije prisustvovao izricanju presude.

On ima pravo žalbe na presudu u roku od osam dana.

Bonus video: