Blagoje Jovović dobio ulicu u Beogradu

Jovović je 1957. u Argentini izvršio atentat na Anta Pavelića, poglavnika Nezavisne države Hrvatske

7335 pregleda 40 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Blagoje Jovović, član bjelopavlićke četničke brigade tokom Drugog svjetskog rata, i čovjek koji je 1957. u Argentini izvršio atentat na Anta Pavelića, poglavnika Nezavisne države Hrvatske, dobio je ulicu u Beogradu.

Odbornici gradske skupštine tako su, glasanjem za promjenu imena, nakon višednevne oštre rasprave u javnosti o tome da li bi Zagorska ulica u Zemunu trebalo da dobije ime po Jovoviću, stavili tačku na to pitanje.

Skupština Beograda usvojila i odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom i Jovanu Jovanoviću Zmaju, prenosi RTS.

Otkrio tajnu nakon posjete Ostrogu

O atentatu na Pavelića javnost dugo nije znala gotovo ništa. Misteriju - ko je pucao, razriješio je 1998. sam Jovović. Njegova ćerka Karina ranije je u dokumentarcu emitovanom na RTS-u kazala da se on u decembru 1998, poslije više od pola vijeka, vratio u zemlju, došao na sahranu brata, ali je prije toga otišao u manastir Ostrog.

„Tamo je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem, koji ga je nagovorio da otkrije istinu svima. Te noći moja porodica i prijatelji su saznali za njegovu priču", kazala je tada Jovovićeva ćerka.

Jovović je umro 1999. godine.

Bonus video: