Plenković: Oluja je bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna

Centralna manifestacija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice "Oluje" održava se sjutra u Kninu

9297 pregleda 19 komentar(a)
Plenkovic položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj, Foto: Beta/AP
Plenkovic položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj, Foto: Beta/AP

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, istakao je danas da je vojno-policijska akcija "Oluja" bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna.

"Pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna, 'Oluja' je bila ključna ne samo za vraćanje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske najvećeg dijela okupiranih teritorija, nego i za otvaranje puta mirnoj reintegraciji tada okupiranog hrvatskog Podunavlja. Time je 'Oluja' spriječila nebrojene nove žrtve i patnje", napisao je Plenković u čestitci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, koji se obilježava 5. avgusta, kada i godišnjica "Oluje".

On je naveo da je tom akcijom "ujedno omogućen i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine".

"Zahvaljujući državničkom vođstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr Franje Tuđmana, uz požrtvovnost i žrtvu hrvatskih branitelja, očuvana je samostalnost i cjelovitost Hrvatske", napisao je hrvatski premijer.

On je naglasio da je dolazak cijele hrvatske vlade na sjutrašnje obilježavanje 25. godišnjice Oluje poruka savremene Hrvatske koja je "riješila sve svoje strateške ciljeve i gradi uključivo i tolerano društvo".

Centralna manifestacija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice "Oluje" održava se sjutra u Kninu, u prisustvu hrvatskog državnog vrha, na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Obilježavanju će prvi put prisustvovati i neki visoki politički predstavnik srpske nacionalne manjine - potpredsjednik vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, što je u Zagrebu ocijenjeno kao "snažna i važna poruka pomirenja" u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

Bonus video: