Vučić: Razumjeli smo poruku Ambasade SAD o kineskom oružju

"Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvijek neko ima nešto protiv i to je logično", rekao je predsjednik Srbije

4362 pregleda 8 komentar(a)
Vučić, Foto: Beta
Vučić, Foto: Beta

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u utorak da je razumio kritiku Ambasade SAD u Beogradu zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

"Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvijek neko ima nešto protiv i to je logično", rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je u svom prvom komentaru na izjavu iz Ambasade SAD u Beogradu koja je 10. avgusta za RSE rekla da bi vlade trebalo da su svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama, rekao da Srbija još uvijek nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je "razmišljano o tome".

"Uvijek ćemo sami donositi odluke. Uzgred, FK-3 nije na spisku američkih sankcija", rekao je Vučić.

U pisanoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za RSE navodi se i da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje.

Ambasada SAD ističe i da bi svaka zemlja "trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbjednost kao ni njen ekonomski suverenitet", ali da tog poverenja ne može da bude "ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini".

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izvještaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedjelje Agenciji za privredne registre Srbije.

Vučić je podvukao i da je Srbija "slobodna suverena zemlja" i napomenuo da neće ugroziti interese zemlje.

Bonus video: