Slovenci da se odmah vrate iz Hrvatske

Slovenački turisti koji se već nalaze u Hrvatskoj moći će da se vrate bez ograničenja do kraja ove nedjelje, dok će oni koji budu putovali u Hrvatsku od 21. avgusta morati da idu u karantin kada se vrate u zemlju

13088 pregleda 5 komentar(a)
Bolja turistička sezona od očekivanog: Dubrovnik, Foto: REUTERS
Bolja turistička sezona od očekivanog: Dubrovnik, Foto: REUTERS

Slovenija je juče pozvala svoje državljane da se do kraja nedjelje vrate iz Hrvatske ili će se suočiti s obaveznim karantinom u trajanju od dvije nedjelje pošto je u toj zemlji zabilježen rast broja zaraženih od kovida-19.

„Situacija je toliko loša da nemamo izbora osim da pozovemo naše državljane da se što je moguće prije vrate iz te opasne zemlje“, kazao je portparol vlade Jelko Kacin.

Slovenački turisti koji se već nalaze u Hrvatskoj moći će da se vrate bez ograničenja do kraja ove nedjelje, dok će oni koji budu putovali u Hrvatsku od 21. avgusta morati da idu u karantin kada se vrate u zemlju.

U Hrvatskoj je juče zabilježeno 219 novih slučajeva obolijevanja od kovida-19, usljed čega je broj zaraženih u toj zemlji porastao na 7.074.

U Sloveniji je potvrđeno ukupno 2.493 slučaja, a desetine zaraženih posljednjih nedjelja boravile su u Hrvatskoj ili su bile u kontaktu s nekim ko je bio u susjednoj zemlji.

Prema podacima hrvatske turističke organizacije, tu zemlju je ovog mjeseca posjetilo 140.000 Slovenaca.

Austrija je prošle nedjelje takođe upozorila svoje državljane da ne putuju u Hrvatsku i Veliku Britaniju i upozorila da bi te zemlje mogla skinuti s lista država poslije kojih nije obavezan karantin. Italija je uvela obavezno testiranje za svakoga ko u Italiju uđe iz Hrvatske.

Hrvatska je ove godine očekivala samo trećinu uobičajene turističke posjete, ali je u julu i avgustu posjeta u mnogim djelovima zemlje dostigla 60 i 70 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Bonus video: