Zaev nagovijestio moguće odlaganje popisa u Sjevernoj Makedoniji: OK, ja sam uvijek spreman

Promjena stava premijera i lidera SDSM dolazi nakon sinoćnog intervjua predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog koji je pozvao vlast i opoziciju da nađu kompromis, odnosno da bi vlast mogla da pristane na zahtjev opzicije za odlaganje popisa do maja ili juna, a da ga opzicija ne bojkotuje.

4807 pregleda 11 komentar(a)
Zaev, Foto: BETAPHOTO
Zaev, Foto: BETAPHOTO

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ostavio je danas mogućnost odlaganja za mjesec ili dva popisa stanovništva planiranog za april.

"OK, ja sam uvijek spreman. Sve je vrijedno za razmišljanje. Znamo da se ljeti popis ne sprovodi, u septembru je kampanja, a u oktobru predizborni period za lokalne izbore. Da razmislimo za mjesec, mjesec i po, da zavšimo negdje do sredine jula. Već vidim da je opozicija to odbila", rekao je Zaev novinarima.

Ta promjena stava premijera i lidera SDSM dolazi nakon sinoćnog intervjua predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog koji je pozvao vlast i opoziciju da nađu kompromis, odnosno da bi vlast mogla da pristane na zahtjev opzicije za odlaganje popisa do maja ili juna, a da ga opzicija ne bojkotuje.

Predsjednik Sobranja, Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, agenciji MIA je rekao da je za odlaganje popisa potrebna poltička odluka koja će morati da se pretoči u zakon, ali je pitao na čemu bi se to zasnivalo i da li neko ima procjenu da će se u junu ili julu završiti pandemija i da se situacija biti drugačija nego sada.

Najveća opoziciona partija, VMRO DPMNE, danas je zatražila da popis bude odložen za proljeće naredne godine ili da se obavi elektronski, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva.

"Ništa se neće desiti ako za nekoliko mjeseci bude odložen popis koji je planiran za april ove godine. Apelujemo na razum, a ukoliko razum ne postoji, da popis bude odložen za 2022, apelujemo na Vladu i nadležne u parlamentu da prihvate predlog opozicije za elektronski popis", rekao je Mickoski novinarima.

Bonus video: