Slovenija: Epidemiološko stanje sve gore, podjele u vladi oko mjera

Slovenska vlada popodne će odlučivati o novim mjerama zbog teškog epidemiološkog stanja u državi, ali u vladi postoje podjele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji

2131 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, zbog čega će vlada Janeza Janše tokom dana na posebnoj sjednici odlučivati o potrebnim mjerama, a tamošnji mediji navode da je vlada podijeljena oko toga treba li uvesti strogo zatvaranje ili pribjeći blažim restriktivnim mjerama.

Od 9.961 testa na koronavirus pozitivno je reagovao 3.771, uz udio pozitivnih testova 37,9 odsto, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je nešto manje novih slučajeva u odnosu na prethodni dan, kada je zabilježeno rekordnih 4.511 slučajeva, ali svi drugi podaci govore da se rast četvrtog talasa epidemije nastavlja, prenosi Hina.

Stanje u bolnicama, po tvrdnjama epidemiologa, ukazuje na to da vlada treba odmah "povući ručnu kočnicu" u obliku lokdauna i ponovnog proglašenja epidemije, jer će u suprotnom doći do "kolapsa zdravstvenog sastava", navode slovenski mediji.

U bolnicama je trenutno 735 oboljelih, od čega 169 na intenzivnoj njezi. U bolnice je u posljednja 24 sata primljen 131 novi pacijent, a 57 ih je otpušteno kućama, po novim podacima Ministarstva zdravlja.

Slovenska vlada popodne će odlučivati o novim mjerama zbog teškog epidemiološkog stanja u državi, ali u vladi postoje podjele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji.

Osnovna dilema je navodno da li donijeti odluku o strogom zatvaranju za sve aktivnosti, onakvom kakav je bio na snazi u proljeće ili pribjeći blažim restrikcijama poput skraćivanja radnog vremena za uslužne djelatnosti, radu od kuće za javni sektor, dodatnom ograničenju za okupljanja.

Po tvrdnjama epidemiologa zatvaranje i ponovno proglašenje epidemije jedino je rješenje jer se situacija ubrzano pogoršava.

Bonus video: