Izetbegović: Beograd šalje lošu poruku prisustvom na Danu RS

Dodik nanosi štetu svima, a prije svega Srbima u Republici Srpskoj, ocijenio je Izetbegović

11693 pregleda 23 reakcija 17 komentar(a)
Izetbegović, Foto: Shutterstock
Izetbegović, Foto: Shutterstock

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je danas da to što radi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nanosi štetu svima, a prije svega Srbima u Republici Srpskoj, a da Beograd šalje lošu poruku time što su njegovi predstavnici prisutni na obilježavanju Dana RS.

„Šalju veoma lošu poruku, pridružuju se proslavi datuma kada su srpski poslanici u Parlamentu Republike BiH odlucili da krenu u podjelu BiH na način da se teritorijalno razgraniče sa Hrvatima i muslimanima. To je direktno suprotstavljanje odluci Ustavnog suda koji je ukinuo ovaj praznik kao diskriminirajući, i direktna podrška secesionistickoj politici Dodika i SNSD“, rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Na pitanje kako tumači poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom američkih sankcija Miloradu Dodiku da „neće sprovoditi nikakve sankcije protiv svog naroda“, Izetbegović je rekao da niko ne očekuje sankcije protiv „naroda“, niti su one uvedene „narodu“.

Prema njegovim riječima, sankcije su izrečene pojedincima koji nanose štetu narodu i koji ga, kako tvrdi, "potkradaju i vode u konflikt, u nazadak".

"Vučić je i za Duška Kornjaču, optuženog za zločine protiv čovječnosti, izjavio da 'neće hapsiti i isporucivati Srbe'. Vučić, na žalost, još uvijek ljude dijeli na Srbe i nesrbe, a uveliko smo u 21. vijeku", smatra Izetbegović.

Na pitanje povodom Vučićevog komentara o filmu "Quo Vadis, Aida?" i navoda da je on finansirao taj film, Izetbegović je rekao da to nije učinio, ali da bi bio ponosan da jeste, prenosi Tanjug.

On je rekao i da ne razumije "kako se uopšte može loše konotirati" bilo šta u vezi sa tim, kako je rekao, "sjajnim i pretužnim umjetnickim djelom".

"Srpski nacionalisti nisu spremni da sebe i svoj narod suoče sa istinom, a vladaju već decenijama. I to je ogroman problem i za Srbe, i za nas koji sa njima dijelimo životni prostor i sudbinu", tvrdi Izetbegovoć.

Povodom sankcija koje su SAD uvele Miloradu Dodiku smatra da je to početak uvođenja sankcija, i da će one morati da obuhvate širok krug ljudi i da budu efikasne kako bi se postigao cilj.

Kada je u pitanju odluka RS o vraćanju nadležnosti, Izetbegović kaže da ne vjeruje da će se Dodik povući.

"Njegov osnovni cilj je ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, svesti ih na entitetski nivo gdje će imati pravosudni sistem pod kontrolom, a zatim pobijediti na oktobarskim izborima predstavljajući se kao borac za samostalnost RS", tvrdi Izetbegović.

On je dodao i da se razgovori mogu nastaviti, da će se SDA uvijek odazvati, ali kaže da neće biti pregovora "o slabljenu države i vraćanju nadležnosti".

"Inckov zakon neće biti povučen, državna imovina nece biti prenesena entitetima", kazao je Izetbegović.

On optužuje Dodika da napada ustavnopravni poredak BiH, i da malo-malo prijeti da će udariti na teritorijalni integritet zemlje, a onda optužuje Bošnjake da će biti krivi za eventualni sukob.

Na ocjene Dodika da je Republika Srpska stabilna i samoodrživa zajednica, za razliku od BiH, Izetbegović kaže da uprkos skoro potpunoj blokadi državnih institucija koju provodi SNSD, Bosna i Hercegovina funkcioniše bolje od RS.

Bonus video: