Klix: Dodik napravio presedan, preko Misije Rusije pokušao da interveniše u UN

"U vezi sa situacijom u Ukrajini, ističem da se ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj poziva na lični, jednostrani i neautorizovani potez u izjavi da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini"

12986 pregleda 3 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napravio je presedan u politici, kada je preko druge zemlje - Misije Rusije pokušao da interveniše u Ujedinjenim nacijama (UN), objavio je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Portal je naveo da to potvrđuje pismo ruskog ambasadora u UN-u Vasilija Nebenzija, koji je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu 28. februara proslijedio Dodikovo pismo u kojem iznosi mišljenje da je "Bosna i Hercegovina neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini" i da stav ambasadora BiH pri UN nije zvaničan stav te zemlje.

"U vezi sa situacijom u Ukrajini, ističem da se ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj poziva na lični, jednostrani i neautorizovani potez u izjavi da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini", naveo je srpski član Predsjedništva BiH u pismu.

Dodik je naglasio da "zbog čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za spoljnu politiku, nije zauzet jednoglasan stav o dešavanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije".

"Podržavajući u potpunosti sve sporazume koji se odnose na hitan prekid nasilja i ratnih dejstava između Ukrajine i Rusije, Bosna i Hercegovina, koja je stradala u svim ratovima tokom cijelog 20. vijeka, a posebno tokom posljednjeg, ne treba birati stranu", naveo je on.

Dodao je da BiH „treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji".

Dodik je dalje naveo da su svi nacionalni, pa čak i međunarodni akteri, moraju biti svjesni ove činjenice i djelovati odgovorno zbog stabilnosti i mira, ne samo u istočnoj Ukrajini, nego i u Bosni i Heregovini.

"Ako dogovor izostane i ovakva pisma se zanemare, onda imamo situaciju nezakonitih predstavljanja, zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH", ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je u pismu upozorio da "svaki potez međunarodne zajednice, koji ne poštuje spomenutu činjenicu o unutrašnjoj strukturi vlasti u BiH, predstavlja rizik za stabilnost, sigurnost i mir Bosne i Hercegovine".

"U tom smislu, ljubazno molim vašu ekselenciju da kao predsjednik UN-a osigurate da sva relevantna tijela u sistemu UN-a budu obavještena o odsustvu ovlašćenja koje je uobičajeno dozvoljeno bilo kojem zvaničniku da govori u ime svoje zemlje, ali ne i Svenu Alkalaju, koji stalno i iznova zloupotrebljava položaj koji ima da bi ugrozio proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini", napisao je Dodik.

Na hitnoj sjednici Generalne skupštine UN izglasana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, a za rezoluciju je glasala BiH, kao i Srbija.

Bonus video: