Vlada Sjeverne Makedonije usvojila paket mjera od 400 miliona eura

Vlada je donijela 26 mjera i preporuka u dvije kategorije: za zaštitu životnog standarda i održavanje likvidnosti kompanija i mjere finansijske podrške kompanijama preko Razvojne banke

2180 pregleda 1 komentar(a)
Kovačevski, Foto: Shutterstock
Kovačevski, Foto: Shutterstock

Vlada Sjeverne Makedonije je danas usvojila paket mjera od 400 miliona eura za "ublažavanje posljedica najveće globalne krize od Drugog svjetskog rata" na makedonske građane i privredu.

Premijer Dimitar Kovačevski izjavio je novinarima da su "izazovi pred nama ogromni".

"U uslovima postpandemije se suočavamo sa najvećom ekonomskog krizom koju Evropa i svijet pamte u novije vrijeme. Na globalnom nivou rast cijena hrane i energenata kao posljedice agresije Rusije na Ukrajinu osjećamo i mi. Ovo će biti teška godina, ali dobrim politikama i mjerama ćemo je premostiti", rekao je on.

Vlada je donijela 26 mjera i preporuka u dvije kategorije: za zaštitu životnog standarda i održavanje likvidnosti kompanija i mjere finansijske podrške kompanijama preko Razvojne banke.

Premijer je naveo da su među mjerama ukidanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice i smanjenje PDV-a i akciza na gorivo što bi trebalo da dovede do pojeftinjenja energenata.

Među mjerama za zaštitu životnog standarda su, precizirao je on, "smanjenje povlašćene stope poreza na dodatu vrijednost sa pet procenata na nula procenata" za hleb, šećer, brašno tip 400, suncokretovo ulje, trajno mlijeko, svježe meso, pirinač, i jaja, zamrzavanje marži na osnovne životne namirnice i vaučeri od 1.000 denara za najranjivije kategorije stanovništva za kupovinu te robe.

Država će najugroženijim građanima subvencijama pomoći za električnu energiju, kao i korisnicima daljinskog grijanja koje postoji samo u Skoplju.

Na pitanje da li očekuje podršku opozicije u Sobranju za usvajanje tih mjera, premijer je rekao da računa na "odgovornost svih političkih partija".

"Ovo nijesu samo jednostrane mjere koje se odnose na akcize i PDV, već i na podršku građanima najranjivijim kategorijama i podršku građanima za održavanje likvidnosti i za povećanje energetske efikasnosti", rekao je Kovačevski.

Bonus video: