Dodik: Nema ništa od ubrzanog članstva u EU ni za Ukrajinu ni za BiH

"Jasno je rečeno da, ako budu primorani, to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, već obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari", kazao je on poslije sastanka sa Varhejijem na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji

6800 pregleda 2 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema ništa od ubrzanog članstva u EU ni za Ukrajinu ni za Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je naveo da mu je to, tokom današnjeg susreta u Antaliji, potvrdio komesar za proširenje i susjedstvo EU Oliver Varheji, koji je insistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima.

"Jasno je rečeno da, ako budu primorani, to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, već obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari", kazao je on poslije sastanka sa Varhejijem na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik je istakao da je nemoguće očekivati da Republika Srpska, poslije stavova koje je zauzela Narodna skupština, "zaboravi ono što se desilo prije šest mjeseci i da se njeni predstavnici pognute glave vrati u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović", prenijela je banjalučka Alterntivna televizija (ATV).

"To se neće desiti, bez obzira što su uspjeli da smuvaju dio opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte. Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima", naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je najavio da će se Narodna skupština vratiti donošenju zakona o vraćanju entitetskih nadležnosti, što je zaključeno prije pola godine.

On je još rekao da u razgovorima na Antalijskom diplomatskom Forumu u Turskoj niko nije pominjao sankcije.

Dodik se na marginama foruma u Antaliji ranije sastao i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a očekuju se susreti i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, te predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Šefik Džaferović, prema programu samita, obratiće se učesnicima sjutra u okviru panela lidera "Budućnost BiH", najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Bonus video: