Erdogan u Novom Pazaru: Ovo je moj zavičaj

"Čuvaćemo naše prijateljstvo", poručio je Erdogan, koji je na ovacije Novopazaraca odgovorio tako što je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stegao i visoko podigao ruku
275 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2017. 16:34h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u posjeti je Novom Pazaru, gdje je izjavio da Turska sa regijom Sandžaka ima posebne odnose.

“Novi Pazar je moj zavičaj. Vaša sreća je naša sreća, vaš bol je naša bol”, poručio je Erdogan.

Veliki broj Novopazaraca dočekao je dvojicu predsjednika.

Novi Pazar je ukrašen bilbordima s Erdoganovim likom, zastavama Srbije, Turske i bosanskim zastavama, a glavnom ulicom tog grada danas će prošetati dva predsjednika.

"Čuvaćemo naše prijateljstvo", poručio je Erdogan, koji je na ovacije Novopazaraca odgovorio tako što je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stegao i visoko podigao ruku.

On je rekao da je Sandžak, kako je nazvao Rašku oblast, jedan od najbitnijih mostova koji povezuje državljane Turske porijeklom iz Sandžaka i bošnjačku manjinu u Srbiji.

"Ova jaka veza pozitivno se odrazila i na razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je Erdogan i podsjetio na pjesmu "kad pogledam sa bedema vidim divan grad.... ".

"Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najljepša je Altun-alem džamija", primetio je Erdogan.

Radićemo, dodao je, na povećanju prosperiteta Srbije i Novom Pazaru kao važnom djelu ove zemlje.

On je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pravi i iskreni prijatelj Turske i podsjetio da je bio jedan od prvih koji je pružio podršku institucijama Turske u noći kada je u toj zemlji pokušan puč.

"Sa mojim prijateljem Vučićem imamo zajednička mišljenja, a da ovde imamo posebno mjesto su pokazali naša braća ovdje, kao što su to pokazali cijelom svijetu one teške noći 15. jula", rekao je Erdogan.

“Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao predsjednik Turske, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da izadjem pred vas i kažem vam da sam radio i radiću u najboljem interesu i vas i svakog građanina Srbije“, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić građanima Novog Pazara u zajedničkom obraćanju sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da vam kazem da sam radio i radim u vašem najboljem interesu i interesu svakog građanina Srbije", rekao je predsjednik Vučić.

Želja je, kaže, da se ovaj kraj spoji i sa Beogradom i Sarajevom i Podgoricom.

Galerija

Bonus video: