Petkov: Skoplje da prihvati francuski prijedlog ako želi da izabere evropski put

On je, u intervjuu za BTV, rekao da je ono što se sada dešava u Sjevernoj Makedoniji zato što im je u ovom trenutku veoma teško da prihvate te pozicije, ali, kako kaže, to treba da urade ako žele da izaberu evropski put

6442 pregleda 0 komentar(a)
Petkov, Foto: REUTERS
Petkov, Foto: REUTERS

Premijer Bugarske u ostavci Kiril Petkov je izjavio da je francuski prijedlog za skidanje bugarskog veta za početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU izuzetno dobar, jer je bugarske stavove učinio evropskim i pozvao je Skoplje da ga prihvati.

On je, u intervjuu za BTV, rekao da je ono što se sada dešava u Sjevernoj Makedoniji zato što im je u ovom trenutku veoma teško da prihvate te pozicije, ali, kako kaže, to treba da urade ako žele da izaberu evropski put.

"Sjeverna Makedonija treba da shvati da je evropski put, ako žele da se razvijaju, jedini put za tu zemlju", rekao je Petkov, a prenijela je agencija MIA.

Prema njegovim riječima, "bilo bi užasno da Albanija nastavi proces pristupanja za članstvo u Evropskoj uniji, a da Sjeverna Makedonija ostane van njega", prenosi N1.

Petkov je sa 5,5 poena (od maksimalnih šest) ocijenio rad bugarske diplomatije po pitanju Sjeverne Makedonije i pohvalio ministarku spoljnih poslova Teodoru Genčovsku i njen tim.

Francuski prijedlog je u Sjevernoj Makedoniji naišao na snažan otpor opozicije i velikog dijela građana, kao i nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

U Skoplju se od prošle subote održavaju protesti protiv tog prijedloga, koje podržava koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije prijedlog, jer vodi bugarizaciji i onemogućava eurointegraciju Sjeverne Makedonije.

Protivnici prijedloga, među kojima je i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj prijedlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Prema lideru opozicije Mickoskom, novi francuski prijedlog za rješavanje spora s Bugarskom, za koji se od Skoplja traži da ga prihvati, isti je kao i prethodni koji je Sofija prihvatila i "sadrži sve bugarske zahtjeve u vezi jezika, istorije i identiteta".

Francuski prijedlog su za sada podržale noseće partije vladajuće koalicije, SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Premijer i lider SDSM Dimitar Kovačevski kaže da izmjenjeni prijedlog uključuje primedbe i jasno konstruisane stavove makedonske strane, te da predviđa jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i da protokol s Bugarskom neće biti dio pregovaračkog okvira.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije. Godinu ranije, evropski put ove dvije zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promjeni metodologije pregovora.

Bonus video: