Dojčinović od Stejt departmenta dobio nagradu za borbu protiv korupcije

"Saslušavani ste, privođeni, označeni kao državni neprijatelji i agenti stranih vlada, saradnici kriminalaca… Ali ste odbili da odustanete zbog svoje posvećenosti pravdi i sunarodnicima", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je novinarima uručio nagrade

4503 pregleda 1 komentar(a)
Dojčinović, Foto: Printscreen YouTube/ 24 minuta sa Zoranom Kesićem
Dojčinović, Foto: Printscreen YouTube/ 24 minuta sa Zoranom Kesićem

Stevan Dojčinović, novinar iz Srbije i urednik KRIK-a, dobitnik je priznanja "šampion u borbi protiv korupcije" koje treću godinu zaredom dodeljuje američki Stejt department.

Dojčinoviću je na ceremoniji u Vašingtonu nagradu uručio državni sekretar Sjedinjeneih Američkih Država Entoni Blinken, a osim njega nagrađeno je još sedam novinara - Antonio Servantes Garsija iz Meksika, Žan de Dije Rakotondramihamina sa Madagaskara, Sintija Gabrijel iz Malezije, Rozina Islam iz Bangladeša, Marko Antonio Rueda Soto iz Kolumbije, Kismah Salih Ali Mendeli iz Iraka i Dženet Džou iz Zimbabvea.

Blinken je tokom svečanosti istakao da je Dojčinović, kao i ostali nagrađeni, istrajao u svom poslu.

"Dolazite iz različitih zemalja, radite u različitim institucijama i suočavate se sa različitim izazovima. Ali ima nekoliko stvari koje vas spajaju - svi ste istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i prijetnjama. Saslušavani ste, privođeni, označeni kao državni neprijatelji i agenti stranih vlada, saradnici kriminalaca… Ali ste odbili da odustanete zbog svoje posvećenosti pravdi i sunarodnicima", rekao je Blinken, a prenosi KRIK.

Dodao je i da je Dojčinović istraživanjem razotkrio korupciju i organizovane kriminalne grupe i uticao na svijest građana o štetnim posljedicama korupcije u srpskom društvu.

Stevan Dojčinović je rođen 1985. godine u Kruševcu, a istraživačkim novinarstvom se bavi od 2008.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), gdje je urednik, neprofitna je nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji.

Bonus video: