Kurti: Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom

„Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova“, naveo je premijer Kosova

13739 pregleda 25 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da ne žele sukob, već da žele mir i napredak, ali da će na agresiju odgovoriti svom snagom koju imaju.

Kurti se oglasio nakon najave srpskih vlasti da će, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN zatražiti povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju.

Srbija će uputiti KFOR-u zahtjev za povratak srpskih snaga bezbjednosti na Kosovo i Metohiju, kazao je večeras u obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija već nekoliko dana prijeti Kosovu agresijom. Predsjednik i premijer Srbije pozivaju na povratak srpske vojske na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vrijeme Miloševića i rata. Drugo, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Srbija se na ovaj korak odlučila, reagujući na predlog EU koji podržavaju Francuska i Njemačka (i SAD), i zato Srbija želi da se pitanje Kosova vrati u SB UN „gdje se nalazi veto Rusije (i Kine)“.

„Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom Srbija je autokratska, proazijska i ratnohuškačka. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, poručio je kosovski premijer.

Sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, dodaje Kurti, "ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile su se u žeđi za vatrom i krvlju".

„Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova“, naveo je on.

Osvrćući se na barikade na sjeveru Kosova, koje su postavljene danas zbog hapšenja Dejana Pantića nekadašnjeg pripadnika Kosovske policije, Kurti navodi da je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i da „barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju odmah biti uklonjene“.

„Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, pol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Republika Kosovo će pobijediti“, zaključio je Kurti.

Bonus video: