Vučić: KFOR odbio zahtjev Srbije za povratak vojske na Kosovo

"Očekivao sam takav odgovor Kfora. Vidjećemo kakav će biti naš dalji odgovor. Ukazaćemo gdje sve nisu zaštitili srpski živalj", rekao je predsjednik Srbije

8305 pregleda 13 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Kfor odbio povratak 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga Srbije na Kosovo.

"Odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom vojske i oružanih snaga Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i rekavši da u skladu sa njom oni igraju svoju ulogu, a nisu se pozvali na dio rezolucije po kojoj je moguće da odbiju to, jer tako nešto ne postoji", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Dodao je da se Kfor pozvao na pozitivnu normu, da ima obavezu da čuva red i poredak, i kako je ocijenio, napravili su još jednu "nenamjernu grešku" rekavši da pažljivo motre na situaciju na sjeveru, a samo dva sata ranije pucano na Srbe na jugu.

Vučić je istakao da je taj odogovor "vjerovatno u želji da dodatno ponize Srbe", kao što su nekada od vlasti u Beogradu tražili da predsjednika Slobodana Miloševića izruče na Vidovdan, poslat na Badnje veče i da "to nije slučajno".

"Očekivao sam takav odgovor Kfora. Vidjećemo kakav će biti naš dalji odgovor. Ukazaćemo gdje sve nisu zaštitili srpski živalj", rekao je predsjednik Srbije.

Ocijenio je da su posljednji napadi na srpske dječake na Kosovu rezultat atmosfere koju je po njegovim riječima, stvorio režim Aljbina Kurtija uz pomoć "nekih spolja".

"Ne mislim da je sve organizovano već da je plod atmosfere mržnje prema svemu srpskom koju je stvorio Kurtijev režim", kazao je Vučić, i dodao da bi uskoro trebalo da se vidi sa porodicama ranjenih dječaka.

Vučić je rekao da mu se povodom tih incidenata nije javio nijedan od ambasadora.

"Niko nije poslao poruku kako je užasnut. Pokušaj ubistva srpskih dječaka ih nije toliko uznemirio ali sam dobio 11 poruka kada je Rada Trajković sjedjela dva sata na nekoj klupi, i to sve u skladu sa zakonom. To sve govori o njima, o njihovom odnosu prema srpskom narodu", rekao je Vučić.

Najavio je da će se u srijedu ili četvrtak sastati u Beogradu sa savjetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom.

"Riječ je o veoma važnom čovjeku u svakom smislu, on nema nekog iz Stejt departmenta ko bi mogao da mu naređuje", kazao je Vučić.

Bonus video: