Eskobar: Očekujem da Kosovo i Srbija ove godine postignu sporazum

"Američka pozicija je da je Kosovo nezavisna država sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Mi takođe vjerujemo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja, ali ovdje se ne radi o tome", rekao je Eskobar

2869 pregleda 4 komentar(a)
Eskobar (Ilustracija), Foto: US Embassy
Eskobar (Ilustracija), Foto: US Embassy

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je 16. marta da očekuje da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova bude postignut ove godine.

Eskobar je to rekao na konferenciji za medije u Beogradu.

"Ja bih želeo da se to ostvari ove kalendarske godine i mislim da je to potpuno moguće", rekao je Eskobar u Ambasadi SAD u Beogradu.

Eskobar je rekao da francusko-njemački prijedlog sporazuma predstavlja prije svega dogovor o normalizaciji a ne o priznanju nezavisnosti Kosova

"Američka pozicija je da je Kosovo nezavisna država sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Mi takođe vjerujemo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja, ali ovdje se ne radi o tome", rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik boravi u Beogradu, gde se 15. marta sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsjednikom države, Aleksandrom Vučićem.

Eskobar je došao u Beograd dan poslije posjete specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji se, u sklopu priprema za sastanak srpskog i kosovskog lidera u Ohridu 18. marta, sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije i predstavnicima opozicije.

Upitan šta očekuje od sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu, Eskobar kaže da Sjedinjene Države očekuju "priznanje" da Zajedinca opština sa srpskom većinom predstavlja "značaj dio odnosa između Srbije i Kosova".

"Kada o tome govorim kao o zahtjevu, ne bih da time izazivam konfrontaciju. Činjenica je da se Zajednica javlja u Briselskom sporazumu. Ona je dio zaključaka Evropskog savjeta i deo politike SAD. Ona će se ostvariti. Pitanje je kada će se to desiti i koji će model biti primijenjen", rekao je Eskobar.

Ljudi kojima je ovaj sporazum najpotrebniji su Srbi na Kosovu, oni su uvek u središtu konfrontacije i tenzija i to im nanosi mnogo štete.

"Nadamo se da ćemo unaprediti položaj Srba na Kosovu kroz sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština", rekao je Eskobar.

On je dodao da je želja SAD da se Srbi vrate u institucije Kosova i da učestvuju u svim segmentima kosovskog društva.

Evropski prijedlog ima za cilj da dovede do potpune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Ovaj dokument, koji je izvorno bio poznat kao francusko-njemački plan, takođe ima podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Dokument od 11 članova - koji je EU objavila 27. februara - ne spominje posebno uzajamno priznanje, za koje je Vlada Kosova rekla da bi trebalo biti u središtu konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

U njemu se međusobno priznanje ne pominje eksplicitno ali se u članu dva navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Predviđen je poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma.

Bonus video: