Srbija: U akciji MUP-a i BIA uhapšeno 70 osoba, među njima navodno i članovi kavačkog klana

U akciji je učestvovalo više od 600 pripadnika MUP-a Srbije u saradnji sa Bezbjednosno-informativnom agencijom i Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal

75126 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: mup.gov.rs
Ilustracija, Foto: mup.gov.rs

U regionalnoj akciji, sprovedenoj u Srbiji, uhapšeno je više od 70 osoba, među kojima i članovi dviju organizovanih kriminalnih grupa.

Kako prenosi RTS, izvršen je pretres na 80 lokacija i zaplijenjena veća suma novca, više desetina luksuznih automobila, veća količina oružja i municije, više kilograma narkotika i zlata.

U akciji je učestvovalo više od 600 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u saradnji sa Bezbjednosno-informativnom agencijom i Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Osumnjičeni se, kako prenosi RTS, terete da su izvršili krivična djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija, teška krađa, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo u pokušaju.

Policija u Beogradu i Kraljevu uhapsila je pet osoba za koje se sumnja da su članovi dvije organizovane kriminalne grupe, ogranaka "kavačkog klana", od kojih je zaplijenila više kilograma marihuane, heroina, kokaina, kao i oko 2.000 MDMA tableta, saopštilo je danas MUP Srbije.

MUP Srbije je, kako se navodi, zbog sumnje da je izvršeno više krivičnih djela, među kojima su i teško ubistvo u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti, proizvodnja i prodaja droge, uhapsilo B.D. (29), A.Č. (29), D.R. (27), D.T. (34) i P. P. (27), dok će krivična prijava biti podnijeta i protiv još 11 osoba.

akcija Srbija
foto: mup.gov.rs

Oni se sumnjiče da su kao članovi dvije organizovane kriminalne grupe, kao ogranak kavačkog klana, djelovali na teritoriji Srbije i Crne Gore, a policija ih je uhapsila u nastavku akcije iz novembra 2022, kada su uhapšeni pripadnici kriminalne grupe "vračarci" i njima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Policija je osim droge, prilikom pretresa 80 lokacija na području Kraljeva i Kruševca, zaplijenila i automatske puške, bombe, pištolje, municiju, više luksuznih automobila i novac, a u toj regionalnoj akciji, privedeno je više od 65 osoba.

akcija Srbija
foto: mup.gov.rs

Zaplijenjeno je više od 30 luksuznih automobila, 30 skupocenih ručnih satova, oko osam kilograma zlata u zlatnim polugama, dukatima i pločicama, oko 155.000 eura, 16.500 švajcarskih franaka, 1.600 američkih dolara, više od 2,5 miliona dinara, kao i sefovi koji su koristili osumnjičeni.

akcija Srbija
foto: mup.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić naveo je u saopštenju da je tim akcijama "presječen još jedan lanac kriminalnih aktivnosti na prostoru Srbije".

akcija Srbija
foto: mup.gov.rs

"MUP nastavlja još intenzivnije beskompromisnu borbu protiv svih vidova kriminala, protiv onih koji pokušavaju da ugroze bezbjednost naše države i njenih građana. Nećemo dozvoliti da našim ulicama vladaju kriminal, oružje i narkotici", rekao je Gašić.

Bonus video: