Kosovu i Srbiji sedam dana da odgovore na predloge Makrona i Šolca

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se pod pritiskom EU na marginama samita u Moldaviji. Lideri Francuske i Njemačke su od njih zatražili da preduzmu brze korake u cilju smirivanja tenzija

19187 pregleda 48 reakcija 10 komentar(a)
Emanuel Makron na jučerašnjem samitu, Foto: Beta/AP
Emanuel Makron na jučerašnjem samitu, Foto: Beta/AP

Francuska i Njemačka su pozvale lidere Kosova i Srbije da što prije organizuju nove lokalne izbore u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

To je juče izjavio predsjednik Francuske Emanuel Makron nakon razgovora na marginama samita u Moldaviji sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pariz i Berlin su pozvali da izbori budu organizovani "što je prije moguće" i takođe pozvali Kosovo da krene da ispunjava obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

Makron je rekao da su on i njemački kancelar Olaf Šolc tražili od obje strane da se vrate sljedeće nedjelje sa "jasnim odgovorima".

Nemiri na sjeveru Kosova su intenzivirani otkad su kosovske vlasti, uz podršku specijalnih policijskih jedinica, postavile gradonačelnike iz redova albanske zajednice u sjeverne opštine. SAD i njihovi saveznici su zbog toga prekorili Prištinu. Većinsko srpsko stanovništvo je bojkotovalo te izbore.

Makron i Šolc su pozvali na održavanje izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova uz učešće Srba i na ispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština

Makron je novinarima rekao da su tenzije na sjeveru Kosova posljedica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača.

"Važno je da svi koji su uključeni učine sve što je moguće da dođe do deeskalacije", rekao je Šolc novinarima nakon samita Evropske političke zajednice, foruma osnovanog prošle godine koji okuplja više od 40 lidera.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: Beta/AP

Vjosa Osmani je nakon sastanka sa Vučićem, Makronom, Šolcom i šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Borelom rekla da je spremna da razmotri mogućnost održavanja novih izbora.

“Informisala sam ih da naša zakonska regulativa dopušta tu mogućnost i spremni smo da je razmotrimo na osnovu Zakona o izborima Kosova”, rekla je Osmani.

Dodala je da je Kosovo izrazilo spremnost da se izbori održe u slučaju da Srbi sa sjevera Kosova potpišu peticiju koja omogućava raspisivanje novih izbora.

Po dolasku na samit, Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani nisu se pozdravili iako su bili udaljeni samo nekoliko metara na crvenom tepihu

Osmani je nakon sastanka optužila Vučića da "kuka i žali se i ... da ne govori istinu".

Ona je rekla da je "rješenje za deeskalaciju veoma blizu", ali će Beograd takođe morati da poštuje obaveze koje je preuzeo u okviru sporazuma zaključenog u martu o postavljanju odnosa između dvije strane na normalnije osnove.

„Moramo da obezbijedimo da fokus bude na punoj primjeni sporazuma, a ne samo na njegovim djelovima“, rekla je.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmanifoto: Beta/AP

Vučić je napustio samit ne komentarišući susret sa Vjosom Osmani.

Ranije juče, ni Vučić ni Osmani nisu izrazili želju da se sastanu, prije nego što su popustili pod međunarodni pritiskom. Po dolasku na samit u selu Bulboaka kod Kišinjeva, njih dvoje se nisu pozdravili iako su bili udaljeni samo nekoliko metara na crvenom tepihu, prenio je Rojters.

Osmani je izjavila da “deeskalacija počinje u Beogradu” i da Srbija “treba da prekine aktivnosti usmjerene na destabilizaciju Kosova kako bi se prekinulo nasilje na sjeveru zemlje”.

“Izazov dolazi iz Srbije, zemlje koja tek treba da se pomiri sa svojom prošlošću”, rekla je Osmani za Rojters.

Osmani je optužila Vučića da podržava kriminalne bande na Kosovu, za koje je rekla da snose krajnju odgovornost za sukobe

Ona je dodala da je “situacija napeta”, ali da je potrebno pobrinuti se da se obnovi vladavina prava na Kosovu i da se shvati da “prijetnja dolazi od negiranja postojanja Kosova kao suverene države od strane Srbije”.

Osmani je rekla da Srbija aktivno podržava “ilegalne strukture” na Kosovu da destabilizuju zemlju iznutra. Ona je optužila Vučića da podržava kriminalne bande na Kosovu, za koje je rekla da snose krajnju odgovornost za sukobe u kojima je ranjeno 30 pripadnika mirovnih NATO snaga i 52 srpska demonstranta.

“Predsjednik Vučić mora da prestane da podržava kriminalne bande ako zaista želi mir.... On to još nije pokazao”, rekla je.

Srbija odbacuje te optužbe. Vučić je po dolasku na samit zvučao blaže od predsjednice Kosova.

Međutim, rekao je da kosovske vlasti treba da povuku “navodne gradonačelnike” sa sjevera i rekao da su specijalne jedinice kosovske policije tamo ilegalno, prenio je Rojters.

Vučić sa predsjednicom Moldavije Majom Sandu
Vučić sa predsjednicom Moldavije Majom Sandufoto: Beta/AP

“Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate i normalu i deeskaliraju, a da li će se to dogoditi - za tango je potrebno dvoje i ne zavisi samo do nas”, istakao je Vučić.

On je rekao da će Beograd pokušati da ubijedi Srbe da protestuju mirno, ali je dodao da su oni veoma odlučni, te da žele da vide leđa specijalnim jedinicama na sjeveru Kosova.

Na pitanje da li će se sastati sa nekim od kosovskih zvaničnika, Vučić je po dolasku na skup rekao da ne zna ko je tu sa Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pokretačka snaga operacija na sjeveru, koje su naišle na snažne međunarodne kritike, posebno od Sjedinjenih Država, koje su odavno najsnažniji saveznik Kosova. Međutim, Osmani je predstavljala Kosovo na samitu Evropske političke zajednice.

Vučić je sinoć rekao da je imao težak razgovor sa liderima Francuske i Njemačke o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije

Vučić je novinarima iz Srbije na kraju samita rekao da delegacija iz Prištine nije željela nikakav susret s delegacijom Srbije i da to nije naišlo na odobravanje drugih lidera.

“Situacija na Kosovu je, uz Ukrajinu, postala glavna tema samita Evropske političke zajednice. Govorili smo i ja i Osmani, oni nisu željeli nikakav susret sa srpskom delegacijom, mislim da to nije naišlo na odobravanje bilo koga”, rekao je Vučić.

On je kazao da “Srbija uvijek želi razgovore”, ali da mu se čini da je “sve jasnije ko je odgovoran za nasilje na Kosovu i Metohiji”.

“Uvijek pažljivo tumačim stavove velikih sila, ali mislim da sada stvari postaju sve očiglednije i jasnije i za one ljude koji nisu uvijek saglasni sa nama”, naveo je Vučić.

Bonus video: