Na Kosovu uhapšen osuđeni za petostruko ubistvo iz 2012. u blizini Skoplja

Zločin kod Smilkovskog jezera je izazvao etničke tenzije i proteste u Sjevernoj Makedoniji između albanske i makedonske zajednice

5932 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Makedonske vlasti objavile su 24. aprila da je na Kosovu uhapšen Alil Demiri (38), jedan od osuđenih za petostruko ubistvo kod Smilkovskog jezera od prije 11 godina, koje je izazvalo etničke tenzije i proteste u Sjevernoj Makedoniji između albanske i makedonske zajednice.

Kosovska policija uhapsila je Demirija u saradnji sa makedonskom policijom, po međunarodnoj potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije (MUP).

Za Demirijem se tragalo na osnovu naredbe Osnovnog suda Skoplje 1, zbog izvršenja krivičnog djela "terorizam" iz člana 394. Krivičnog zakonika u vezi sa petostrukim ubistvom kod Smilkovskog jezera, saopštio je MUP Sjeverne Makedonije.

Prema informacijama dobijenim od kosovske policije, on će biti priveden nadležnom sudiji.

Kosovska policija do objavljivanja ove vijesti nije se oglasila o ovom slučaju.

Za ovo ubistvo, u slučaju "Monstrum", na doživotnu kaznu zatvora u februaru 2021. godine osuđeni su Alil Demiri i braća Agim i Afrim Ismailović.

Fejzi Aziri je osuđen na 15 godina zatvora, dok je Haki Aziri osuđen na devet godina. Jedan od petorice optuženih, Sami Ljuta, oslobođen je optužbi.

Ova presuda je konačna i u ponovljenom suđenju donio ju je Osnovni krivični sud Skoplje, a zatim je potvrđen i u žalbenom postupku.

Dvojica osuđenih na doživotni zatvor, Alil Demiri i Afrim Ismailović, godinama su u bjekstvu na Kosovu, navode vlasti Sjeverne Makedonije.

Na obali Smilkovskog jezera u blizini Skoplja, glavnog makedonskog grada 12. aprila 2012. godine ubijeni su Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Ačkovski, Aleksandar Nakjevski, uzrasta između 18 i 21 godine, te četrdesetpetogodišnji ribar Borče Stefanovski.

Osim što su ubistva izazvala etničke tenzije i proteste u Sjevernoj Makedoniji između albanske i makedonske zajednice, slučaj je pratilo mnogo spekulacija i političkih zloupotreba u periodu promjene vlasti u Sjevernoj Makedoniji.

Kao svjedoci u ponovljenom postupku su bili pozvani i čelnik albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji DUI, Ali Ahmeti, tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajnu službu Sašo Mijalkov i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Bonus video: