Kosovo kupuje američke rakete

Vučić je rekao ambasadoru SAD da je ta informacija veliko razočaranje, ali da će Srbija raditi na očuvanju odnosa sa Vašingtonom

14239 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Vučić i Hil sastali su se juče u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Vučić i Hil sastali su se juče u Beogradu, Foto: BETAPHOTO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kristofer Hil, obavijestio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su SAD odlučile da prihvate zahtjev Kosova za kupovinu protivtenkovskih raketa "džavelin" (Javelin) i dodao da će Stejt department taj zahtjev uputiti Kongresu, čime počinje zvanična procedura.

Vučić je rekao da je ta informacija "veliko razočaranje" za Srbiju, ali da će Beograd, zajedno sa SAD, "raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa", prenijela je agencija Beta.

"Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu", kazao je Vučić.

On je sa ambasadorom SAD juče u Beogradu razgovarao o daljem unapređenju srpsko-američkih političkih i ekonomskih odnosa i drugim temama.

Vučić i Hil su razgovarali i o međunarodnoj poziciji Srbije, situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga sa Prištinom i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, saopštio je kabinet srpskog predsjednika.

Hil i Vučić su zaključili da su dobri odnosi Srbije i SAD doprinijeli stvaranju pogodnog terena za širenje ekonomske saradnje dviju država, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa SAD na svim nivoima i da očekuje porast američkih investicija, s obzirom na dobra iskustva postojećih ulagača, piše u tekstu.

On je, kako se navodi, ukazao da je za Srbiju neophodno da se nastavi rad na jačanju putne i energetske infrastrukture i najavio da se uskoro očekuje potpisivanje značajnih ugovora između Srbije i SAD za razvoj infrastrukture.

Vučić je poslije sastanka napisao na Instagramu da je Hilu potvrdio posvećenost Srbije održanju mira i stabilnosti u regionu i jačanju prijateljstva i saradnje Srbije i SAD.

Predsjednik Srbije je u srijedu posjetio Ruski dom u Beogradu, gdje je poslije razgovora sa ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom rekao da "Srbi i Rusi imaju prijateljske i bratske odnose" i da ga ne zanima kako će se tumačiti njegova posjeta toj ustanovi.

Bonus video: