Otac učenice iz OŠ "Vladislav Ribnikar": Poražavajuća odluka da se suđenje roditeljima K.K. zatvori za javnost

"Mislim da će Ribnikar da ostane polu škola u nedogled, da će se malo po malo privremeno vraćati nastava i u drugi dio škole na mjesto stradanja i da nikada nećemo doći do adekvatne memorijalizacije prostora"

5684 pregleda 2 komentar(a)
Žarko Cvejić, Foto: Screenshot/Youtube
Žarko Cvejić, Foto: Screenshot/Youtube

Žarko Cvejić otac učenice škole "Vladislav Ribnikar" smatra da je poražavajuća odluka suda da suđenje roditeljim K.K bude zatvorena za javnost i da su je svi očekivali, prenosi N1.

„Odluka zatvaranja suđenja za javnost izgleda mi poražavajuće, kao i mnogo toga u našem društvu. Ili tabloidi ne saopštavaju istinu pod oznakom eksluzivno objavljuju nagađanja ili informacije cure iz suda. Porazno je što to nikoga ne iznenađuje, svi smo mi to i očekivali da ćemo čitati u tabloidima, ali nijesmo primijetili da sud preduzima dodatne mjere da zaštiti privatnost djece koja su uključena u taj proces“, ocijenio je Cvejić u emisiji „Studio Live“.

On je istakao da smo vidjeli da je od počinioca već prvih dana nakon zločina „maltene napravljena zvijezda“, ukazujući da se mnogo više pisalo i govorilo o njemu, dok se o „žrtvama njegovog zločina čujemo mnogo manje“.

Kako je naveo, ima osjećaj da je ovaj događaj otišao „u zapećak, jer smo mi društvo koje je sklono zaboravu“.

„Mislim da će Ribnikar da ostane polu škola u nedogled, da će se malo po malo privremeno vraćati nastava i u drugi dio škole na mjesto stradanja i da nikada nećemo doći do adekvatne memorijalizacije prostora. Međutim, ona je potrebna nama kao društvu da bi smo smanjili mogućnost da nam se ponovi ovakav događaj“, konstatovao je.

Prema njegovim riječima, Ribnikar je i prije pandemije korone bila predviđena za temeljnu rekonstrukciju koji je podrazumijevalo iseljavanje djece na određeni period, međutim ništa nije urađeno, kao ni sada poslije tragedije.

Cvejić je naveo da nakon 3. maja „svakako nije bilo dovoljno sistemske podrške države i društva“.

„Već je 10. maja je doneta odluka da se ta djeca vrate u istu školu iako smo znali da postoji na desetine djece koje je istraumatizirano i ne može da kroče u tu školu, a njima je rečeno: ‘ne morate, možete se ispisati’, na taj način je rečeno njima i njihovim roditeljima da oni nisu bitni, da je prioritet da djeca ostanu zajedno ali isključivo na tom prostoru“, rekao je otac učenice koja i dalje pohađa Ribnikar.

Kako piše N1, on je naglasio da bi kao roditelj volio da postoji „bolja i transparentnija“ komunikacija sa zaposlenima u školi.

„Mislim da bi to bilo dobro za sve nas – mi roditelji bi bili mirni, a škola bi uživala veće povjerenje nas i djece. Mislim da bi svima bilo bolje od toga“, ocijenio je Cvejić.

On je naglasio da je jako važno da se i dalje govori o tragediji koja se desila u Ribnikaru, da nikada ne bi taj događaj bio zaboravljen.

„Ako bude prestalo da se govori u javnom prostoru, bojim se da će taj događaj biti zaboravljen, zato treba da se memorijalizuje taj prostor“, zaključio je Cvejić.

Bonus video: