Matić: Oslobađanje okrivljenih za ubistvo Ćuruvije veliki poraz za društvo u Srbiji

"Poruke ove presude su jasne: oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni", rekao je predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara

11087 pregleda 16 komentar(a)
Matić, Foto: Portal Vlade APV/Wikimedia Commons
Matić, Foto: Portal Vlade APV/Wikimedia Commons

Veran Matić, predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, kazao je da su jasne poruke presude kojom su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije oslobođeni krivice - oni koji ugrožavaju bezbjednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas presudu donijetu prije skoro deset mjeseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić i oslobođeni krivice, objavljeno je na sajtu tog suda.

"Danas je veoma tužan dan kada je riječ o nekažnjivosti ubistava novinara, u Srbiji, Evropi i svijetu. Poslije skoro 25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, deset godina od početka suđenja, dvije prvostepene osuđujuće presude na ukupno 100 godina zatvora za optužene, stigla je oslobađajuća presuda, koja je konačna kada je riječ o do sada optuženim licima", rekao je Matić za "Vijesti".

Podsjetio je da se od aprila prošle godine "pronose informacije" da je poslije otvorenog zasjedanja Apelacionog vijeća donijeta oslobađajuća presuda. Neobjašnjivo je, ističe, da se devet mjeseci piše otpravak presude.

Matić je rekao da nema odgovore na brojna pitanja koja mogu da se postave kada je riječ o ovoj konačnoj presudi, kao i da se nada da će tužilaštvo uputiti zahtjev za zaštitu zakonitosti u ovom slučaju, ali ukazuje i da odluka Vrhovnog suda neće imati implikacije po ovu presudu.

"Ovo je veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku riješenost da se kazni nasilje nad novinarima. I pored činjenice da se ta politička volja pokazala kroz osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara, i efikasnog istražnog rada i podizanja optužnice, ogroman trud je izbrisan odlukom sudija koji očigledno nisu shvatili svoju istorijsku ulogu. Poruke ove presude su jasne: oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni", poručio je Matić.

Ta poruka je, kako je kazao, danas posebno dramatična, "kada vidimo dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, i širom svijeta".

"Ne smijemo da zaboravimo i jučerašnju odluku Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je odbijen predlog Komisije za istraživanje ubistava novinara i radne grupe MUP da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića. Tek kada dobijemo otpravak presude, biće više mogućnosti za komentarisanje ove odluke Apelacionog vijeća", zaključuje Matić.

Bonus video: