Naslovna strana lista Danas kao protest zbog presude za ubistvo Ćuruvije: "Hajku je počeo Vučić"

Na naslovnoj strani Danasa nalazi se samo natpis "Slavko Ćuruvija 1949 - 1999 - 2024"

5871 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Naslovna strana lista Danas za 5. februar jeste znak protesta redakcije zbog ishoda suđenja okrivljenima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije, koji su odlukom Apelacionog suda u Beogradu oslobođeni, sapštila je radakcija tog lista.

Na naslovnoj strani Danasa nalazi se samo natpis "Slavko Ćuruvija 1949 - 1999 - 2024".

Danas
foto: Instagram

Apelacioni sud saopštio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu i time oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine - pripadnke Resora državne bezbjednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

List Danas naveo je na Fejsbuku da je njihova naslovna strana znak protesta te redakcije zbog ishoda suđenja okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

"Smatramo da je odluka suda dokaz da u Srbiji i pravosuđe i službe bezbjednosti moraju temeljno da se reformišu, jer i dalje deluju kao da smo u mračnim lavirintima devedesetih. Odnos prema novinarima kritičkih medija je takođe isti kao devedesetih, jedino što država još nije počela da nas ubija po ulicama", naveli su iz tog lista.

Kako su dodali, i redakcija Danasa je "stradala" po Zakonu o javnom informisanju prije 25 godina, kada je "istovremeno počeo progon Slavka Ćuruvije po tom Zakonu".

"Najprije mu je ispražnjena redakcija sudskim zapljenama, a onda je na njega Državna bezbjednost pucala sa 17 metaka u leđa u centru Beograda. Tadašnju hajku na Slavka Ćuruviju počeo je Aleksandar Vučić. Pamtimo", dodaje se u objavi.

Protest ispred Apelacionog suda

Novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati organizovaće danas protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo Ćuruvije.

U pozivu građanima da im se priključe na protestu, udruženja su navela da "25 godina od ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde".

"Izbili su nam dah. Zanijemili smo. Nema više tih riječi koje možemo da uputimo pravosuđu koje se predalo pred silom", naveli su u saopštenju.

Na protest zakazan za 14 časova pozvali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

"Dođi, povedi prijatelje i rođake, i ponesi ogledalo - da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz", naveli su organizatori u pozivu.

Bonus video: