Tereza Mej obećala podršku zapadnom Balkanu

Nedavna prošlost našeg regiona je, smatra Mej, nedvojbeno bila teška, a Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija se, kako je kazala, još uvijek suočavaju sa brojnim prijetnjama u ostvarivanju napretka
1 komentar(a)
Samit EU Zapadni Balkan London, Foto: Facebook.com/UKinMontenegro
Samit EU Zapadni Balkan London, Foto: Facebook.com/UKinMontenegro
Ažurirano: 17.05.2018. 17:06h

Ozbiljni i organizovani kriminal, korupcija, terorizam, nezaposlenost mladih, ilegalne migracije, kao i religijski i politički ekstremizam izazovi su zemalja Zapadnog Balkana koji, ako se ne budu rješavali, mogu podrijeti teško ostvareni napredak i postati prepreka daljem rastu i reformama, kazala je britanska premijerka Tereza Mej uoči susreta sa liderima zemalja na Samitu EU o Zapadnom Balkanu u Sofiji.

Kako je kazala, na samitu će se fokusirati na to kako Ujedinjeno Kraljevstvo može pomoći "izgradnju temelja za trajnu stabilnost i većeg prosperiteta za sve".

Nedavna prošlost našeg regiona je, smatra Mej, nedvojbeno bila teška, a Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija se, kako je kazala, još uvijek suočavaju sa brojnim prijetnjama u ostvarivanju napretka.

"Stoga, u našem je interesu da radimo zajedno sa regionom na rješavanju ovih zajedničkih izazova, sa kojima se, osim šest zemalja Zapadnog Balkana, suočavaju i zemlje širom Evrope i svijeta. Suočavanje sa takvim prijetnjama jedan je od prioriteta na dnevnom redu Samita o Zapadnom Balkanu koji će se u julu održati u Londonu, jer istorija nas uči da kada je Zapadni Balkan stabilan i siguran, tada je cijela Evropa stabilnija i sigurnija. Naši i vaši interesi se prepliću i takvi će i ostati. Samit u Londonu će raditi na osnaživanju regionalne sigurnosne saradnje u svrhu borbe protiv zajedničkih prijetnji poput korupcije i organizovanog kriminala; poboljšanju ekonomske stabilnosti i poslovnog okruženja; njegovanju bolje političke saradnje u cilju pomoći Zapadnom Balkanu u rješavanju bilateralnih sporova i prevazilaženja nasljeđa konflikta devedesetih godina. Naš samit, peti koji se održava u sklopu Berlinskog procesa, zajedno sa samitom u Sofiji i drugim susretima na visokom nivou koji se održavaju ove godine, su veoma stvaran pokazatelj da Zapadni Balkan ponovo čvrsto stoji na vrhu evropske političke agende, sa Ujedinjenim Kraljevstvom koje snažno stoji uz njega", kazala je Mej.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, ističe ona, u diplomatske odnose sa Crnom Gorom stupilo prije 140 godina, a intenzitet podrške te zemlje se, kako je kazala, i dalje povećava.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugogodišnju i trajnu opredijeljenost prema regionu, koja je vidljiva kroz našu vodeću ulogu u rješavanju sukoba devedesetih, mirovnim sporazumima koji su uslijedili, te postkonfliktnoj tranziciji, i želim vas uvjeriti da će se to i nastaviti. U diplomatske odnose sa Crnom Gorom smo stupili prije 140 godina, a intenzitet naše podrške se i dalje povećava, sa posebnim fokusom na vladin ambiciozni program reformi. Sljedeće godine, Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti Evropsku Uniju, ali ne napuštamo Evropu – i ostaćemo pobornici evropskih vrijednosti koje su zajedničke mnogima na Zapadnom Balkanu. Vlada koju predvodim će uvijek stajati uz one koji žele odbraniti ove vrijednosti. I vjerujem da, ako budemo radili zajedno, možemo prevazići izazove sadašnjice i osigurati svjetliju, snažniju, prosperitetniju budućnost za Zapadni Balkan i za sve nas u Evropi", poručila je Mej.

Bonus video: