„Nijedan kriminalac me ne može uplašiti“: Novinarka iz BiH se suprotstavlja prijetnjama smrću

Ne vjerujem nikome, nijednoj policijskoj ili pravosudnoj strukturi u ovoj zemlji, jer su mi pokazali da ne rade svoj posao

5871 pregleda 7 komentar(a)
Miljanović Zubac, Foto: Privatna arhiva
Miljanović Zubac, Foto: Privatna arhiva

Uznemirujuće poruke, spaljeni automobil, osakaćena Barbi lutka - istraživačka novinarka Nataša Miljanović Zubac iz Bosne i Hercegovine više puta je bila meta zbog svog izvještavanja o organizovanom kriminalu, a vlasti joj nisu pružile zaštitu.

Ta 49-godišnja novinarka preduzima mjere opreza jer već godinu i po dana prima prijetnje smrću zbog svog rada. Međutim, nije dobila policijsku zaštitu; umjesto toga, policija joj je rekla da se „poduči tehnikama samoodbrane.“

„‘Mrtva usta ne govore’ bila je posljednja poruka koju sam pronašla ispred bivše kuće u kojoj sam živjela do kraja oktobra prošle godine“, rekla je Miljanović Zubac za BIRN.

„Vlasnica kuće je raskinula ugovor o najmu jer je, čak i u Kanadi gdje živi, osjećala strah zbog onoga što se dešava meni“, dodala je.

Raskid ugovora o najmu bio je samo "posljednja kap u poplavi događaja", piše BIRN. Pored prijeteće poruke, njen automobil, koji je kupila samo nekoliko dana prije toga, zapaljen je ispred iste kuće. Takođerje pronašla plavokosu Barbi lutku, s odsječenom glavom poprskanu crvenom bojom da predstavlja krv, na svom pragu. Dva puta je vidjela crveni laserski snop - poput onog koji koriste profesionalni snajperisti za vježbanje ciljanja - usmjeren prema njoj i njenoj kući.

„Kada sam prijavila to svjetlo, svi su mislili da sam luda i da vidim neke crvene tačkice“, rekla je.

Nataša Miljanović Zubac je istraživačka novinarka iz Trebinja, grada na jugu Bosne i Hercegovine, blizu granice s Crnom Gorom i Hrvatskom. Veći dio svoje 27-godišnje karijere provela je radeći za javni emiter Radio Televiziju Republike Srpske(RTRS).

Njen rad obuhvatao je izvještavanje i snimanje istraživačkih priloga iz najjužnijeg grada entiteta Republika Srpska, fokusirajući se na organizovani kriminal i prekogranični kriminal. Ona vjeruje da su prijetnje pokušaj da je ućutkaju.

„Ne mogu reći da sam bila spremna vidjeti plavokosu Barbi s odsječenom glavom, koja očigledno izgleda kao ja, ali nakon što je moj automobil zapaljen ispred kuće u kojoj sam živjela sa sinom, mislim da je sve moguće i spremna sam na sve“, rekla je ona, kako prenosi BIRN.

„I poruka s tom lutkom je jasna, neko pokušava da me ušutka.“

Zaštita obećana, zatim odbijena

Kada je Miljanović Zubac počela primati prijetnje u ljeto 2022. godine, nije radila ni na jednoj priči specifično u tom trenutku. Međutim, kako navodi BIRN, ima veliko iskustvo u izvještavanju o "organizovanom kriminalu povezanom s državnim strukturama, posebno ljudima povezanim s kriminalcima koji su koristili kriptovane komunikacione aplikacije Sky ECC i Anom za razmjenu poruka".

Nakon što je primila prve prijetnje, Miljanović Zubac obavijestila je upravu RTRS-a, koja se nalazi u Banjaluci, administrativnom centru Republike Srpske, kako bi dobila uputstva o tome kako nastaviti s radom, „jer niko nije morao raditi u takvim uslovima prije.“

Takođe je prijavila šta se događa policiji u Trebinju. Prva bezbjednosna procjena policije u julu 2022. rekla je da joj je bezbjednost ugrožena i da će dobiti zaštitu. Dokumentacija pregledana od strane BIRN-a, kako se navodi, potvrđuje njene tvrdnje.

„Onda je u avgustu 2022. godine neko iz uprave RTRS-a, dakle kuće za koju radim, kontaktirao Sinišu Kostreševića, direktora policije Republike Srpske, i moja bezbjednosna procjena je promijenjena“, rekla je Miljanović Zubac. Izmijenjena procjena je rekla da nije u opasnosti, pa zaštita koja joj je prvobitno obećana nije stigla.

U oktobru 2022, Bosna i Hercegovina je imala parlamentarne izbore, što je Miljanović Zubac djelimično okrivila za promjenu u njenoj bezbjednosnoj procjeni, jer bi imati novinara pod policijskom zaštitom moglo sugerisati da Republika Srpska ima problem s organizovanim kriminalom.

Argumentirala je da „u tom trenutku nije bila najbolja situacija [za sliku vlasti] imati novinara javnog emitera čija bezbjednost je ugrožena.“

„Oni su promijenili moju procjenu, stavili metu na moje čelo, i ubrzo nakon toga sam rekla da od sada ću direktno držati Sinišu Kostreševića odgovornim za svoju bezbjednost“, dodala je.

I drugi novinari u državi su bili meta zbog svog rada. U svom izvještaju za 2023. o napretku Bosne i Hercegovine ka pristupanju EU, Evropska komisija je iznijela „ozbiljne zabrinutosti zbog političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima, pogoršanih polarizovanim političkim ambijentom i nacionalističkom retorikom.“

Izvještaj je takođe primijetio slučajeve u kojima su „visoki političari javno napali novinare, posebno žene, uz malo institucionalnog praćenja ili zvaničnog priznanja problema.“

U 2022. zabilježena su 73 slučaja kršenja prava novinara u zemlji, uključujući 31 napad i prijetnju, što predstavlja povećanje od 40 odsto u odnosu na 2021. godinu, ističe BIRN.

Miljanović Zubac je pisala i Agenciji za istrage i zaštitu, SIPA, i Direktoratu za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPT), koji su odgovorili da nemaju nadležnosti u ovom slučaju.

„Takođe sam pisala Nenadu Nešiću, ministru sigurnosti na nivou države, koji nije izjavio da nema nadležnost, ali je rekao da će 'reći [ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniši] Karanu i [direktoru policije] Kostreševiću' o mom slučaju“, dodala je Miljanović Zubac.

Nešić nije odgovorio na pitanje BIRN-a o svome obećanju do vremena objavljivanja.

SIPA i policija Republike Srpske takođe nisu odgovorile na zahtjeve BIRN-a za komentar o neuspjehu u pružanju zaštite Miljanović Zubac.

U januaru 2023, nakon što je ponovo upitala o svom bezbjednosnom statusu putem advokata, Miljanović Zubac je dobila imejl od portparolke policije Republike Srpske Mirne Miljanović, u kojem je rekla da policija već „nadzire“ adresu na kojoj živi, i kao dodatnu bezbjednosnu mjeru, Miljanović Zubac se „treba podučiti tehnikama samodobrane“ i bolje sarađivati sa lokalnom policijom.

Miljanović Zubac je na bolovanju od septembra 2022, primajući samo 70 odsto plate. Da bi pružila dodatni sloj zaštite sebi i svojoj porodici, Miljanović Zubac objavljuje materijale o organizovanom kriminalu na svojim društvenim mrežama, obično poruke dekodirane sa Sky ECC i Anom aplikacija.

„Nemam gdje drugo, pa koristim svoje društvene mreže, i objavljujem sadržaj u vezi sa organizovanim kriminalom i državnim strukturama“, rekla je.

„I želim da napišete ovo: Ne vjerujem nikome, nijednoj policijskoj ili pravosudnoj strukturi u ovoj zemlji, jer su mi pokazali da ne rade svoj posao“, dodala je.

Uvreda od strane ratnog zločinca

Napadi na Miljanović Zubac počeli su nakon što je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, predsjednik ultranacionalističke Srpske radikalne stranke, govorio o njoj na uvredljiv način na srpskoj televiziji Pink TV, povezanoj s režimom Aleksandra Vučića, piše BIRN.

Šešelj je dao razne insinuacije o samoubistvu pokojnog supruga Miljanovic Zubac, koji je bio granični policajac.

„Znam ko mu je naredio da mene i moju porodicu vrijeđa i kako, koristeći samoubistvo mog pokojnog supruga kao sredstvo“, rekla je. Sada tuži Šešelja za klevetu pred beogradskim sudom.

Ono što je njoj bilo još šokantnije bio je nedostatak reakcije drugih novinara, kako u Trebinju tako i drugdje u zemlji.

„Udruženje BH Novinari je obezbijedilo svog advokata za mene, ali su se i oni malo povukli“, rekla je. „Kada je riječ o drugima, ima mnogo novinara koje poštujem, ali ih ne mogu nazvati svojim kolegama. Nikolija Bjelica sa portala Direkt je jedina koja se usudila postaviti teška pitanja o mom slučaju“, dodala je.

Miljanović Zubac je rekla da odbija odustati od novinarstva. Iako je na bolovanju kao samohrana majka koja sa ograničenim prihodima finansira školovanje svog sina na fakultetu, zaklela se da će nastaviti svoj rad uprkos teškoj situaciji, koju je opisala kao „još jedan pokušaj da se ućutka nezavisni novinar".

„Ja sam Nataša Miljanović Zubac, majka i baka; žena; novinarka. Ponuđen mi je azil, ali ja ne želim pobjeći [iz Bosne i Hercegovine]“, rekla je.

„Samo miševi bježe i kriju se u zemlji. Nijedan kriminalac ili šef bilo koje bezbjednosne agencije me ne može uplašiti, ma koliko bili moćni. Novinarska čast koja pulsira u našim srcima mnogo je jača od njihovog kriminala.“

Bonus video: