Srbija: Iz policije kažu da provjeravaju sve koji mogu biti povezani sa slučajem nestanka dvogodišnje Danke

Na pitanje da li postoji mogućnost da je djevojčica žrtva trgovine djecom, major policije Bojana Otović Pjanović je za RTS navela da ništa ne isključuju u ovom trenutku.

5373 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potraga za nestalom dvogodišnjom Dankom Ilić je neprestana, provjeravaju se sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom djevojčice, rečeno je iz policije Srbije.

Major policije Bojana Otović Pjanović rekla je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je istraga dinamična, opsežna i da se rade provjere svih mogućih činjenica.

Izjavila je da je po prijavi nestanka devojčice 26. marta najprije pretražen teren u najbližem krugu nestanka, ali da je potom istraga proširena na sve moguće granične prelaze i puteve koje do njih vode.

Navela je i da su uzeti snimci svih kamera sa svih mogućih pravaca, a da su specijalni timovi pretražili tunele, podzemne kanale i šahtove, šume, i nisu pronašli tragove nestalog djeteta.

Govoreći o snimku koji je napravio srpski državljanin u Beču, a na kojem se vidi djevojčica koja liči na Danku Ilić, major Otović Pjanović je za RTS rekla da se radilo na provjeri vjerodostojnosti navedenog snimka.

"Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovjekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo vidjeli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava, da li je dobronamjernik ili zlonamjernik. Čovjek je otišao, podnio prijavu uz koordinaciju", rekla je Otović Pjanović.

Autor snimka je 30. marta kontaktirao srpske vlasti, koje su se potom obratile bečkoj policiji sa zahtjevom da istraži slučaj.

Ambasada Srbije u Beču apelovala je na građane da, ukoliko na teritoriji Austrije prepoznaju nestalu Danku Ilić, odmah obavijeste srpsku ili austrijsku policiju.

U međuvremenu je potragu za nestalom djevojčicom iz Srbije objavio i Interpol, Međunarodna policijska organizacija.

Na sajtu Interpola objavljena je njena fotografija i opisani su karakteristični detalji njenog izgleda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore apelovalo je 1. aprila na građane da, ukoliko raspolažu informacijama o nestaloj Danki Ilić iz Srbije, o tome obavijeste kancelariju Interpola u Pogdorici.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je djevojčica žrtva trgovine djecom, major policije Bojana Otović Pjanović je za RTS navela da ništa ne isključuju u ovom trenutku.

"Svako lice koje je prošlo bilo kojim pravcem i koje se moglo dovesti u vezu, u zavisnosti od sagledanih okolnosti, da li je u vrijeme nestanka djevojčice bilo tu negdje u neposrednoj blizini se dovodi u policijsku upravu, obavljaju se razgovori, a eliminacija će ići, naravno, kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može da se dovede u vezu sa izvršenjem nekog djela", rekla je Bojana Otović Pjanović.

Dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala 26. marta, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Policija je na dan nestanka prvi put u Srbiji aktivirala sistem "Pronađi me" (Amber Alert), kojim se javnost hitno obavještava o nestanku deteta.

Bonus video: